Teknoloji

Kuzey Kore askerlerinin Rusya’ya gönderildiği iddiası

 

Hostinger

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına yardım etmek için 1.500 asker gönderdiğini iddia etti.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) 18 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin 1.500 özel kuvvet askerini eğitim ve yerel askeri üslere alışmaları için Rusya’nın uzak doğusuna gönderdiğini ve muhtemelen Ukrayna’daki savaşta görevlendirileceğini söyledi. CNN’e göre Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi yaptığı basın açıklamasında, Kuzey Kore’nin Ekim ayı başlarında özel kuvvet birliklerini 7 adet Rus gemisiyle taşıdığını söyledi.

Buna ek olarak açıklamalar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Rusya ve Kuzey Kore arasında büyüyen ittifakın Kuzey Kore birliklerinin savaşa katılmasına yol açtığı yönündeki uyarılarının ardından geldi. Zelenski 17 Ekim Perşembe günü Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Kuzey Kore’nin yaklaşık 10.000 askerinin bize karşı savaşmaya başlamaya hazırlandığını biliyoruz. Bu gerçekten acil bir durum, bunu ABD ile de konuştum, tüm liderlerle de konuştum.” dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore’nin Pyongyang kentinde düzenlenen karşılama töreninde. (Görsel: Getty Images)

Reuters tarafından yapılan habere göre ise Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi de Ukrayna istihbarat servisiyle birlikte çalıştığını ve Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde Kuzey Kore füzelerini ateşleyen Rus güçlerini destekleyen Kuzey Koreli subayları tespit etmek için yüz tanıma amaçlı yapay zeka teknolojisini kullandığını açıkladı.

Kuzey Kore’nin Rusya’ya desteği

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, söz konusu birliklerin daha önce Kuzey Kore lideri Kim Jong Un tarafından bizzat denetlendiğini de açıklamasına ekledi. Yine Reuters tarafından yapılan habere göre NIS, Ukrayna’daki cepheden ele geçirilen silah kalıntılarına dayanarak, Kuzey Kore’nin geçen yılın Ağustos ayından bu yana Rusya’ya 13.000’den fazla konteyner içinde top mermisi, balistik füze ve tanksavar füzesi gönderdiğini söyledi. Aynı zamanda toplamda 8 milyondan fazla top ve roket mermisinin Rusya’ya sevk edildiği NIS tarafından belirtilmekte.

Bu bağlamda istihbarat servisi tarafından yapılan açıklamada, “Yabancı basında yer alan Rusya ve Kuzey Kore arasındaki doğrudan askeri işbirliği artık resmi olarak teyit edilmiştir.” denildi. Öte yandan NIS, söz konusu Kuzey Kore askerlerine Rus askeri üniformaları ve silahlarının yanı sıra cepheye gönderildikleri zaman kullanmaları için sahte kimlik belgeleri sağlandığını da sözlerine ekledi. Konuyla alakalı Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ise 18 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına silah ve personel ile yardım ediyor. Paralı askerlerle değil.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 7 Mart 2024 tarihinde Kuzey Kore’de topçu atış tatbikatlarını denetliyor. (Görsel: KCNA/AP)

İlgili Olarak

Kuzey Kore’den nükleer denizaltı hamlesi

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu