Litvanya’dan sınır güvenliği için 1 milyar Euro bütçe

Litvanya, Belarus ve Rusya yakınlarındaki sınır bölgelerini güçlendirmek üzere 1 milyar Euro bütçe ayıracak.
Litvanya hükümeti, Belarus ve Rusya yakınlarındaki sınırları güçlendirmek için önümüzdeki on yıl içinde 1 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapacak. Bu bağlamda yeni mayınların satın alınması ve sınır bölgelerine yerleştirilmesi planlanıyor.
Litvanya Savunma Bakanlığı, 5 Mayıs’ta aldığı kararı açıklayarak mayınların işgalci güçlerin hareketlerini kısıtlama amacı taşıdığını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, “Karşı hareketlilik önlemleri ulusal savunma konseptimizin önemli bir parçasıdır. Saldırganlık durumunda, düşman devletlerin Litvanya’ya karşı eylemlerini engellemeye ve yavaşlatmaya izin vereceklerdir.” denildi.
Defense News tarafından yapılan habere göre planlanan yatırımın 800 milyon Euro’dan fazlası mayınlar ve ilgili sistemlerin satın alınmasına ayrılacak. Kalan fonlar ise elektronik harp ve drone karşıtı sistemlerin edinilmesi, gözetleme ve erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi ve Litvanya Ordusu’nun mayın temizleme kabiliyetlerinin artırılmasına öncelik verilmesi için ayrılacak.
Buna paralel olarak Vilnius, olası düşman saldırılarını önlemek için NATO’nun doğu sınırını güçlendirmeyi amaçlayan Baltık Savunma Hattı projesini uygulamak amacıyla diğer Baltık ülkeleri Estonya ve Letonya ile de ortaklık kurdu. Bakanlık konuyla ilgili açıklamasında, “Baltık Savunma Hatları’nın bütünlüğünün sağlanması için ülkelerin mühendislik bariyerlerinin birleşmesi gereken coğrafi noktaların belirlenmesi amacıyla yoğun çalışmalar yürütülüyor.” ifadelerine yer verildi.
Bu girişimler, hükümetin Letonya, Polonya ve Estonya ile birlikte anti-personel mayınların kullanımını ve stoklanmasını yasaklayan sözleşmeden çekileceğini açıklamasının hemen ardından geldi. Geçtiğimiz ay Letonya Parlamentosu, 1 Nisan’da çekilme niyetini açıklayan Finlandiya’ya katılarak Ottawa Sözleşmesi’nden resmen çekilme yönünde oy kullanmıştı. Finlandiya ve Letonya yetkilileri, ülkelerinin potansiyel askeri tehditlere daha etkili bir şekilde yanıt verebilmek için savunma stratejilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini savunmakta. Ancak mayınların kullanımı, patlamamış mühimmatların onlarca yıldır siviller için risk oluşturduğu uyarısında bulunan uluslararası insan hakları grupları arasında endişelere yol açmakta.
İlgili Olarak
Polonya ve Baltık ülkeleri anti-personel mayınları sözleşmesinden çekiliyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı