Türk Dünyası

Macar Sessiz Filmi, Lyon’daki Lumière Festivali’nde Sergilenecek

 

Hostinger Macar sessiz filmi “After Death”, Avrupa işbirliğiyle 4K olarak restore edildi ve 2024 Lumière Film Festivali’nin “Sessiz Film’in Yüce Anları” seçkisi kapsamında Lyon, Fransa’da gösterime girecek. 1920’de yapılan bu film, Magyar Nemzet’in yazdığı gibi “sessiz film döneminin popüler hayalet hikayelerinden nadir bir örnektir.

“After Death”, 42 Macar fantastik sessiz filmden sadece üçü hayatta kalmış olması nedeniyle de önemlidir. Filmin yönetmeni, Macar sinemasının öncülerinden biri olan Alfréd Deésy’dir ve Fransız yazar Gaston Leroux’un romanından uyarlamıştır, aynı zamanda “Operadaki Hayalet” adlı eserin yazarı olarak da bilinir. Başrolü, uluslararası başarı elde eden dönemin popüler oyuncularından Kamilla Hollay üstlenmektedir.

Film, zengin renk paleti ve benzersiz teknik hileleriyle de benzersizdir.

Filmin kahramanı Márta, komşusu olan dul André’ye olan aşkına rağmen noter St. Firmin’in evlilik teklifini kabul eden bir yetim kızdır. Kıskanç noter sevgililer için bir tuzak kurar ve ardından genç adamı, ABD’ye göç etmeyi vaat ettiği bir beyanname imzalamaya zorlar. André, fabrikasını ve çocuklarını kardeşi Jacques ve karısına bakmaları için tembihler ve üç yıl içinde geri dönmezse tüm varlıklarını onlara miras bırakır. Jacques, André’nin hiçbir zaman geri dönmemesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar.

“After Death”in tek kopyası, Brüksel’deki Cinémathèque royale de Belgique – CINEMATEK koleksiyonunda hayatta kalmıştır. 2023 yılında, uluslararası işbirliğiyle 1613 metre uzunluğundaki, renklendirilmiş nitrat baskıyı dijital olarak restore etme çalışmalarına Macaristan Ulusal Film Enstitüsü – Filmlab, CINEMATEK ve Paris merkezli La Cinémathèque française ile başlamıştır. Filmin restorasyonu, ACE (Association des Cinémathèques Européennes) programı olan “A Season of Classic Films” çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Restorasyon sürecinde, orijinal, çift dilli distribütör ekleri korunmuştur. Ne yazık ki açılış jenerikleri hayatta kalmamıştır, bu nedenle mevcut tarihi kaynaklara dayanarak yeniden inşa edilmesi gerekmştir. Bunun ardından film üzerinde minimal içerik rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmesi gerekmştir. Filmin için yeni bir müzik bestesi de oluşturulmuştur.

Gösterimin yanı sıra, Macaristan Ulusal Film Enstitüsü – Filmlab, MIFC – Marché International du Film Classique ve ilgili konferansa da katılacaktır. Film Koruma ve Teknoloji Bölümü Direktörü György Ráduly, Eylül ayında dünya çapında yıldızları bir araya getiren Budapeşte Klasik Film Maratonu’ndaki deneyimlerini anlatacak; Filmlab Direktörü Viktória Sovák ise analog film üretiminin zorluklarını tanıtacaktır.

Lumière Film Festivali, klasik sinemaya adanmış dünya çapında bir etkinliktir. Lyon’da her yıl ekim ayında, Lumière Sinematograf’ın doğum yeri olan şehirde, sinema dünyası geçmişin eserlerine çağdaş bir yolculuk yaparak canlılığını ve mirasını kutlar. Lyon’daki etkinliği, Cannes Film Festivali’nin sanat yönetmeni Thierry Frémaux ve dünya çapında ünlü Fransız yönetmen Bertrand Tavernier tarafından oluşturulmuştur.

2017 yılından bu yana, restore edilen Macar filmleri düzenli olarak programa davet edilmektedir ve 2022’de program, dünya çapında ünlü Macar yönetmen André de Toth olarak ünlenen Endre Tóth tarafından yapılan filmlere adanmıştır.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu