Türk Dünyası

Macaristan Dışişleri Bakanı, Belarus’u New York’ta Övdü

 

Hostinger Belarus, ham petrolünün transitinde her zaman güvenilir bir ortak olmuştur ve Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, New York’ta, Belarusa mevkidaşı Maxim Ryzhenkov ile planlanan bir görüşme öncesinde bu bölge üzerinden sevkiyatlarla ilgili herhangi bir sorunun ortaya çıkmadığını söyledi.

Enerji arzının güvenilirliği Macaristan için en önemli konudur ve Belarus genel olarak bu konuda hak ettiği ilgiyi görmez, Szijjártó’nun dediği gibi. Szijjártó, Ukrayna’nın Rus Lukoil sevkiyatlarını kısıtlaması sonucu Macaristan ve Slovakya’nın petrol tedarikinin son zamanlarda tehlikeye girdiğine dikkat çekti. Macar hükümeti, petrol ve gaz şirketi MOL ve Rus ortağın esnek yaklaşımı sayesinde Ukrayna transit sevkiyatlarının yeniden başladığını belirtti.

“Ve Belarus üzerinden Druzhba boru hattının Ukrayna sınırına kadar uzandığını unutmayalım,” dedi.

Szijjártó, son günlerde Druzhba üzerinden Macaristan’a teslim edilen petrol miktarının 3 milyon tondan fazla olduğunu belirtti ve Belarus’un devam eden transitini sağladığı için teşekkür etti. Nükleer işbirliği de gündemde olacak, Paks Nükleer Santralinin genişletilmesi “başka bir kilometre taşına” ulaşmış durumda, arazi kazısı devam ediyor ve betonun yıl sonuna kadar dökülmesi planlanıyor, dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına göre, Paks alanı artık inşa halindeki bir nükleer santral olarak kaydedildi, ekledi.

Benzer teknolojiyi kullanan bir santral Belarus’ta yakın zamanda inşa edildi ve orada çalışan mühendisler şimdi Paks’ta çalışıyor. “Rus müteahhiti sürekli olarak Belarus’tan Paks alanına geçen iş gücünü transfer ediyor. Dolayısıyla, yatırımın önemli ölçüde hızlanması bekleniyor,” dedi.

Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Çarşamba günü New York’ta yaptığı açıklamada, küresel güçlerin birbirleriyle müzakere yapamamasının “saçmalık” olduğunu söyledi. Diplomasinin amacı, karşıt tarafların önemli konuları tartışmalarına izin vermektir, dediği Bakanlık tarafından yapılan bir açıklamada. “Barış veya diplomatik çözümler için mücadele eden, diplomasi kanallarını açık tutan birini damgalayıp, suçlamak saçmalıktır,” dedi.

G20 dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıda, Soğuk Savaş’taki gibi bloklar oluşturma girişimlerine karşı uyardı ve Macaristan’ın tarihine göz önünde bulundurulduğunda, böyle gelişmelerden kaçınmanın çıkarına olduğunu belirtti. Macaristan, karşılıklı saygıya dayanan adil uluslararası işbirliğini destekliyor, ülkelerin “azarlanmadığı” bir sistemde, ekledi.

Onun sözlerine göre, tüm dünya, bir sonraki dönemde bağlantılılık ilkesinin benimsenmesi durumunda kâr edebilir. Macaristan’ın pragmatik ekonomik ve dış politikası, ülkeyi Doğu ve Batı arasında özellikle otomotiv endüstrisi şirketleri arasında bir “buluşma noktası” haline getirmiştir, ekledi.

Macaristan’ın dünyanın en büyük üç Alman lüks araba üreticisine ve dünyanın en büyük on pil üreticisine ev sahipliği yaptığını belirtti. “Bu, Doğu ve Batı ekonomilerini ayrıştırma çabalarının saçmalık olduğunu gösteriyor,” dedi. Macaristan hükümeti, küresel serbest ticareti daha da kısıtlayan ve kutuplaşmayı ilerleten herhangi bir önleme karşıdır, ekledi. “Macarlar, G20 ülkelerinin açıklık ve bilgeliğine dayanarak Soğuk Savaş döneminden ziyade bağlantılılık çağına girmeyi umuyor,” dedi.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu