Türk Dünyası

Macarlar, Dünya Nüfusuna Kıyasla Daha Fiziksel Aktif Oluyor

WHO Sağlık Teşviki Genel Müdürü, Uluslararası Düzeyde Daha Fazla Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Ediyor

Dünya genelinde insanlar spor yapmaktan giderek daha az kaçındıkça, WHO Sağlık Teşviki Genel Müdürü uluslararası düzeyde herkesi daha sağlıklı kalmak için fiziksel olarak daha aktif olmaya teşvik ediyor. Aynı zamanda Macaristan’da da, Világgazdaság raporlarına göre, son 10 yılda boş zamanlarında spor yapan insanların sayısı neredeyse dört kat artmış durumda.

WHO son zamanlarda yayımladığı bir raporda dünya genelinde neredeyse 1.8 milyar yetişkinin fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle sağlık riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Araştırma, 2010 ve 2022 yılları arasında dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin yaklaşık %5 arttığını buldu. Fiziksel aktivitedeki eksiklik, yetişkin nüfusunu hastalık riski altında bırakıyor ve durumun dünya genelinde daha da kötüye gittiğini uyardı.

Macaristan Fitness Merkezleri Milli Derneği Genel Sekreteri József Kiss, “Rekreatif sporcuların sayısı son 5 yılda arttı, ancak sayıları dağınık. Nüfus genişledikçe hizmetler listesi daha az büyüdü,” şeklinde konuştu.

Pandemiden sonra birçok insan açık havada egzersiz yapmaya başladı veya evlerinde kendi stüdyolarını kurdu. Son zamanlarda fitness tipi stüdyolar da yaygınlaştı, kapalı tırmanma ve yoga stüdyoları gibi. Genel sekreter, “10 yıl önce, Macaristan nüfusunun %1-2’si düzenli veya aralıklı olarak sporla uğraşıyordu, ancak bugün bu rakam yaklaşık %5’e ulaştı,” şeklinde belirtti.

Rudiger Krech, WHO Sağlık Teşvik Genel Müdürü, halk sağlığını korumak için uluslararası düzeyde hesaplı ve keyifli fiziksel aktiviteleri teşvik etme çağrısında bulundu.

Macaristan’da işverenler de çalışanların rekreasyon programlarına katkıda bulunmaya çalışıyor, gelirlerine ek olarak Széchenyi (SZÉP) kartını sağlayarak veya bireysel yardımlarla. Kart, spor, eğlence ve wellness etkinlikleri, spor etkinlikleri için katılım ücretleri, spa ve tema parklarının kullanımı için kullanılabilir.

WHO önerilerine göre, yetişkinler haftada 150 dakika orta şiddetli veya 75 dakika yüksek şiddetli fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar. Orta şiddetli egzersiz, saatte 6 kilometre hızla yürüyüş yapmayı, cam silme ve paspaslama gibi yüksek hızda temizlik yapmayı, saatte 16-19 kilometre hızında bisiklet sürmeyi veya badminton oynamayı içerir. Yüksek şiddetli fiziksel aktivite, tırmanma, saatte 10 kilometreden daha hızlı koşma, hızlı bisiklet sürme, futbol, basketbol ve tenis içerir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu