Türk Dünyası

Mahmutkulu Fragi’nin Doğum Günü – Uluslararası Kültür Bakanları Konferansı

 

Hostinger Doğu’nun büyük Turkmen şairi ve düşünürü Mahmutkulu Fergana’nın 300. doğum günü, başkent oteli “Ýyldyz” konferans salonunda düzenlenen Kültür Bakanları Seviyesinde Uluslararası Konferans ile kutlandı.

17-18 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen iki günlük foruma Türk Kültürü Uluslararası Organizasyonu (TÜRKSOY), Ekonomik İşbirliği Örgütü (OECD), Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) üye ülkeleri ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkan Yardımcısı Şeng Yuüeüe gibi saygın uluslararası örgütlerin liderleri ve temsilcileri katıldı. Ayrıca, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan, İran, Katar, Çin, Kore Cumhuriyeti, Malezya, Türkiye, Japonya gibi birçok ülkenin delegasyonları da etkinliğe katıldı.

Mahmutkulu Fergana’nın eserleri, UNESCO’nun “Dünya Belleği”ne dahil edilerek uluslararası tanınma kazanırken, büyük şairin 300. doğum günü 2024-2025 yılları için UNESCO’nun Önemli Günler Listesi’ne eklendi. Bu, Mahmutkulu Fergana’nın eserlerinin uluslararası önemini vurgulayan somut bir kanıttır. Ayrıca, Turk Kültürü Uluslararası Organizasyonu (TÜRKSOY), bu yılı “Büyük şair ve düşünür Turk Dünyası Yılı – Mahmutkulu Fergana” ilan etti.

Konferansa katılanlar, Turkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Turmenistan Halh Maslahaty Başkanı Arçadag’a, büyük şair ve düşünürün 300. doğum günü törenlerinin yüksek organizasyon düzeyini ve uluslararası işbirliğini genişletme çabalarından dolayı teşekkür etti.

Forum’un ikinci gününde, Mahmutkulu Fergana’nın hayatı ve eserleri, felsefi görüşleri, dünya edebiyatı ve kültüründeki rolü ve mirasının çeşitli yönleri ele alındı.

Bu haber, ACM Cyprus’in yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği şekillendirmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu