Sağlık

Mantar zehirlenmesi ölüme kadar götürüyor

Mantar zehirlenmelerinde ilk 4-6 saatin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Mahir Arslan, “Belli mantar gruplarının yüksek alerji ve yüksek zehirleme özelliği var. Hatta biz bunlara ‘yılan zehirlenmeleri kadar etkili’ diyoruz. Bu mantar türlerinde vücutta sinir sistemini, karaciğeri, böbreği etkileyen bir toksik var. Merkezi sinir sistemini bloke ederek, bütün vücudu topyekun organ yetmezliğine götürebiliyor” diyor.

Yağışların başlamasıyla doğada kendiliğinden yetişen bazı mantar türleri zehirlemeye, hatta ölümlere yol açabiliyor. Özel bir hastanenin acil servisinde görevli Dr. Mahir Arslan, mantar tüketirken bilinçli olmak gerektiğine dikkat çekti.

Arslan, “Bilmediğimiz mantarları yemeyelim. Mantar zehirlenmeleriyle bizler acil vakalarda da sık karşılaşıyoruz. İlk 4-6 saat çok önemli. Bazı mantar zehirlenmeleri hiç semptom vermeyebiliyor ama 4 ve 6. saatten sonra kişide baygınlık, uyku hali, sersemlik, bulantı kusma gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Belli mantar gruplarının yüksek alerji ve yüksek zehirleme özelliği var. Hatta biz bunlara ‘yılan zehirlenmeleri kadar etkili’ diyoruz. Bu mantar türlerinde vücutta sinir sistemini, karaciğeri, böbreği etkileyen bir toksik var. Merkezi sinir sistemini bloke ederek, bütün vücudu topyekun organ yetmezliğine götürebiliyor, sonuçları da çok ağır oluyor. Ölüme kadar götürüyor” dedi.

Zehirli mantarlar, karaciğer enzimlerini değiştirir, önce karaciğerde ardından böbreklerde tahbirat meydana getirip parçalar ve bir hafta 10 gün içinde can kaybına neden olur.

Zehirli mantar türlerinin, rüzgar ile zehrini başka bölgelere aktarabildiğini ifade eden Arslan, “Bunların döllenme yeteneği olduğu için bir bölgedeki zehirli mantar zehrini bir başka bölgeye uçucu maddelerle, havayla, rüzgarla aktarabiliyor. Bildiğimiz mantarlar var ve lezzetli olduğu söylenen mantarlardır bunlar. Birisi gider bir bölgeden mantar toplar ve bunu herkese söyler. İlk toplayan zehirlenmez ama sonra toplayan zehirlenebilir. Çünkü mantarların zehirleme kriterleri de var. Her mantar farklı zehirler. Bazı mantarları bir kova da yesen zehirlenmezsin ama bazı mantarlar vardır bir tane bile yesen zehirler ve sizi ölüme kadar götürür” diye konuştu.

Mantar zehirlenmelerinin belirtilerine ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Mahir Arslan, şu ifadeleri kullandı:

 “En önemli tedbir doğadan mantar toplanmamalıdır. Doğadaki mantarların hangisinin ne kadar zehirli olduğu ile ilgili bilgi sahibi değiliz. Bu tamamen halkın kendi arasında ön yargılarla ortaya çıkan konudur. Diyelim ki mantarı topladık ve yedik. Zaten 2. saat içinde yavaş yavaş semptomlar başlıyor. Uyku hali, sersemlik, biraz bilinçte kayıplar, bulantı, kusma gibi. Vücut buna bir tepki vermeye başlıyor ancak öyle bir durum ki, 6. saatte daha da artıyor. Bazen 5 güne kadar semptom bile vermiyor. Azar azar semptomlar veriyor. O nedene şüpheli gördüğümüz mantarları yedikten sonra hafif bir uyku hali bile olsa ya da bir sıkıntı görüldüğünde mutlaka bir acil kuruluşuna ya da bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurulmalı. Sonuçları çok ağır olan semptomlar olabilir”

Organ yetmezliğine sebebiyet verebilecek mantar zehirlenmelerinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Dr. Mahir Arslan, “Mantar zehirlenmelerinde ilk 4-6 saat çok önemli. Bir sersemlik hali, bir uyku belirtisi olursa kişiler mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı. Başvurulmadığı durumda organ yetmezliğe kadar gidebiliyor. Her mantarın zehir türü farklıdır. Bazı mantar çeşitleri karaciğeri yok ediyor. Bazı mantar çeşitleri yılan sokması gibi sinir sistemini yok ediyor. Bazı mantarlar ise böbrekleri yok ediyor” sözlerine ekledi.
 

 

Pools Plus Cyprus


>Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu