Marketlerde Dijital Etiket ve Karekod Uygulaması Başlıyor

Mal ve Hizmetlerin Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri (Değişiklik) Tüzüğü Resmi Gazetede Yayımlandı
Bakanlar Kurulu, Tüketicileri Koruma Yasası’nın 19’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak, “Mal ve Hizmetlerin Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri (Değişiklik) Tüzüğü”nü onaylayarak, Resmi Gazete’de yayımlanmasına karar verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tüzük, “Dijital etiket” ve “Dijital karekod sistemi” uygulamasıyla ilgili düzenlemeleri içeriyor ve 2 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek.
Tüzük, Vergi Usul Yasası’nın 116’ncı maddesi uyarınca bilanço esasına göre defter tutan ve en az 5 çalışanı olan marketleri, perakende olarak satışa arz ettiği malların takibi için mal listesini Dijital karekod sisteminden almaya, eşleştirmelerini yapmaya ve gerekli olan veri akışını Dijital karekod sistemine aktarıp, bu sistemden basılacak Dijital etiket ile teşhir ederek satışa sunmaya zorunlu kılıyor.
Dijital etiket uygulaması, ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malın üzerine fiyat, üretim yeri ve diğer özelliklerini içeren etiket konulması gerektiğini belirtiyor. Haksız kazancı önlemeyi hedefleyen uygulama kapsamında, et, tavuk, balık, bazı meyve ve sebzelerin de içinde bulunduğu 79 ürün, dijital etikete dahil edildi.
Bu yeni düzenlemeyle marketlerin, Dijital karekod sistemi ve Dijital etiketin gerekliliklerini yerine getirmesi ve buna uygun şekilde satışa sunması zorunlu hale getirilmiştir. Bakanlığın, Dijital karekod sistemi ve Dijital etiket için gerekli olan düzenlemeleri ve teknik özellikleri genelge ile açıklayacağı belirtilmektedir. Bu yeni düzenleme, tüketicilerin daha şeffaf bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlayarak tüketici haklarını korumayı amaçlamaktadır.
Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.