Teknoloji

Mercedes geri dönüşüm fabrikasını açıyor

 

Hostinger

expand

KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

Mercedes-Benz, entegre mekanik-hidrometalurjik süreçlere sahip Avrupa’nın ilk batarya geri dönüşüm tesisini açarak, dünya çapında batarya geri dönüşüm döngüsünü kendi bünyesinde kapatan ilk otomobil üreticisi[ oldu. Güney Almanya’nın Kuppenheim kentindeki geri dönüşüm tesisi gerçek bir döngüsel ekonomi yaratıyor. Bu, değerli birincil kaynakların tüketimini önemli ölçüde azaltmaya çalışan Mercedes-Benz’in öncü ruhunu ve yenilikçi gücünü de gösteriyor. Mekanik-hidrometalurjik geri dönüşüm tesisinden beklenen geri kazanım oranı, mevcut yerleşik süreçlerin aksine, yüzde 96’dan fazla. Lityum, nikel ve kobalt gibi değerli ve az bulunan hammaddeler, gelecekteki tamamen elektrikli Mercedes-Benz araçların yeni bataryalarında kullanılmaya uygun bir şekilde geri kazanılabilecek. Yeni batarya geri dönüşüm tesisinin inşası ve dolayısıyla Almanya’da değer yaratılması için on milyonlarca Euro yatırım yapıldı. Federal Şansölye Olaf Scholz da Kuppenheim, Baden’deki açılış törenine katıldı.

Üniversite işbirliği

Mercedes-Benz’in batarya geri dönüşüm fabrikası için teknoloji ortağı olan Primobius, Alman tesis ve makine mühendisliği şirketi SMS grubu ile Avustralyalı süreç teknolojisi geliştiricisi Neometals’in ortak girişimi. Tesis, üç Alman üniversitesiyle birlikte yürütülen bilimsel araştırma projesinin bir parçası olarak Alman Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı’ndan fon alıyor. Proje, lojistik ve yeniden entegrasyon anlayışları da dahil olmak üzere geri dönüşüm için tüm süreç zincirini inceliyor. Ortaklar böylece Almanya’daki batarya geri dönüşüm endüstrisinin gelecekteki ölçeklendirilmesine de önemli bir katkıda bulunuyor.

Mercedes geri dönüşüm fabrikasını açıyor

Entegre mekanik-hidrometalurjik geri dönüşüm anlayışı

Mercedes-Benz batarya geri dönüşüm tesisi, Avrupa’da ilk kez, batarya modüllerinin parçalanmasından aktif batarya malzemelerinin kurutulması ve işlenmesine kadar tüm adımları kapsıyor. Mekanik süreç, plastikleri, bakır, alüminyum ve demiri karmaşık, çok aşamalı bir süreçte sınıflandırarak ayrıştırıyor. Sonraki hidrometalurjik süreç ise pil hücrelerinin elektrotlarını oluşturan aktif malzemeler olan ve siyah kütle olarak adlandırılan malzemeyi ayırıyor. Değerli metaller kobalt, nikel ve lityum çok aşamalı bir kimyasal süreçle ayrı ayrı çıkarılıyor. Bu geri dönüştürülen malzemeler bataryada kullanılacak kalitede olduğundan yeni batarya hücrelerinin üretiminde de kullanılabiliyor.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu