Ekonomi

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası Borsa İstanbul güne yükselişle başladı (20.09.2024)

 

Hostinger

expand

Bankacılık ve holding endeksleri yüzde 0,05 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla yükseliş yüzde 0,47 ile iletişim sektöründe yaşanırken, en fazla düşüş ise yüzde 0,30 ile taş toprak sektöründe kaydedildi.

Dün alım ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 2,06 değer kazanarak günü 9.975,61 puandan tamamladı.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 4 yıllık bir aranın ardından 50 baz puanlık faiz indirimi yapmasının ardından, “yumuşak iniş” olasılığına dair beklentilerin yeniden artmasıyla birlikte pozitif bir seyir izleniyor.

Fed’in çarşamba günkü kararı sonrasında, ABD ekonomisinin yönüne dair değerlendirmeler devam ederken, resesyon riskinin azalabileceği ihtimali yatırımcıların risk iştahını artırıyor.

Diğer taraftan, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

PPK açıklamasında, “Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin yılın son çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor. Enflasyonda belirgin bir bozulma olursa, para politikası araçları kararlı şekilde kullanılacaktır.” denildi.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 254,2 baz puanla Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi verilerinin izleneceğini belirtti. Teknik olarak ise BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.150 seviyeleri direnç, 9.900 ve 9.700 puan seviyeleri destek olarak öne çıkıyor.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu