Türkiye

Milletvekili adayları ne zaman belli olacak? Cumhurbaşkanı kesin aday listesi açıklama tarihi 2023!

2023 ‘Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi takvimini açıklamasıyla birlikte detaylar belli oldu. Seçmen listeleri de 2 Nisan Pazar günü askıdan indirilecek. Diğer taraftan milletvekili adaylarının ne zaman belli olacağı de araştırılıyor. 29 Mart’ta Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların süresi saat 17.00’de sona erecek ve itirazlar YSK tarafından incelenmeye başlanacak. 30 Mart’ta ise Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların YSK tarafından karara bağlanması süreci sona erecek.

CUMHURBAŞKANI KESİN ADAY LİSTESİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Takvime göre, cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart’ta ilan edilerek Resmi Gazete’de yayımlanacak. Aynı gün cumhurbaşkanı seçimi için propaganda dönemi de başlayacak.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2023 seçim takvimine göre; Milletvekili aday listeleri 19 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinleşecek.

14 MAYIS SEÇİM TAKVİMİ 2023

1 Nisan: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’de kura çekimi yapılacak.

2 Nisan: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.

3 Nisan: Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

6 Nisan: İttifak yapan siyasi partilerin ittifaktan vazgeçmelerine ilişkin süre saat 17.00’de sona erecek. İttifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK tarafından saat 18.00’e kadar ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere bildirilecek.

7 Nisan: İttifaktan vazgeçen siyasi parti/partiler olması halinde, ittifak içerisinde kalan diğer siyasi partilerin ittifak protokolünde değişiklik yapmaları veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerine ilişkin süre saat 17.00’de son bulacak.

10 Nisan: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre seçmenlerden ölmüş olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanların Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce işlenmesi tamamlanacak.

12 Nisan: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek.

15 Nisan: Milletvekili geçici aday listeleri yayımlanacak.

19 Nisan: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanılacak, siyasi partilerden sandık kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesi istenilecek. YSK tarafından milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

27 Nisan: Gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

4 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

7 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

9 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

13 Mayıs: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

14 Mayıs: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edilecek.

2023 YSK il il milletvekili sayısı: Hangi il kaç milletvekili çıkaracak? İstanbul, İzmir, Ankara milletvekili sayıları!

2023 YSK il il milletvekili sayısı: Hangi il kaç milletvekili çıkaracak? İstanbul, İzmir, Ankara milletvekili sayıları!

Seçim için adres değişikliği nasıl yapılır e-Devlet? Seçimlerden kaç gün önce ikametgah değişikliği yapılabilir?

Seçim için adres değişikliği nasıl yapılır e-Devlet? Seçimlerden kaç gün önce ikametgah değişikliği yapılabilir?

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Türkiye’de siyasi partiler, genel seçimler öncesinde adaylarını belirlemek için titiz bir çalışma yürütüyorlar. Ancak, her seçim döneminde birçok seçmen merakla beklemekte ve sormaktadır: Milletvekili adayları ne zaman belli olacak?

Genel seçimler öncesinde partiler, kendi içlerinde değerlendirmeler yaparak seçim adaylarını belirlemektedirler. Bu değerlendirmelerde, süreç birçok farklı kriter üzerinden yapılır. Parti üyelerinin profil, siyasi görüşleri, eğitim, iş tecrübeleri, halkla ilişkiler gibi faktörler, partinin seçim adaylarını belirlemesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Bu yıl, ülkemizde yapılacak olan genel seçimler de yaklaşırken, milletvekili adayları ne zaman belli olacak sorusu da gündemde yerini almış durumda. Ancak, bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamakla birlikte, tarihler ise henüz kesinlik kazanmış değil.

Seçimlerin değişmez kuralı olan aday belirleme tarihiyle ilgili genel bilgiye sahip olmak için resmi bir açıklama gerekmektedir. Parti liderleri sıklıkla, tarihler hakkında açıklama yaparken, kesin kararlarını genellikle seçim tarihi yaklaştıkça vermektedirler.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçim adaylarının kesin listesini 2023 yılında açıklayacağı biliniyor. Bu nedenle, tüm siyasi partiler, seçim adaylarını belirlemek için genel seçimlere altı aydan fazla bir süre kalmamasına rağmen gayretle çalışmalarına devam ettiriyorlar.

Sonuç olarak, milletvekili adayları ne zaman belli olacak sorusuna net bir cevap vermeniz mümkün değil. Ancak, siyasi partiler geleneksel olarak seçimlere üç ay kala adaylarını açıklama eğilimindeydiler. Bu nedenle, seçmenler önümüzdeki aylarda adayların açıklanacağını bekleyebilirler.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu