Milli Hücumbot projesinde kritik süreç başladı

STM, Türkiye’nin ilk Milli Hücumbot Projesi kapsamında tasarım sürecini tamamladı. Hücumbotun ilk sac kesimi 8 Temmuz’da gerçekleştirildi; model ise IDEF’te sergilenecek.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, projeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Türkiye’nin ilk Milli Hücumbot Projesi’nin modeli ilk kez IDEF’te STM standında sergilenecek. Tasarım çalışmaları tamamlanan Milli Hücumbot’un ilk sac kesimi 8 Temmuz’da yapıldı. Milli Korvet ve Milli Fırkateynin ardından Türkiye artık kendi Milli Hücumbotunu da tasarlama ve hayata geçirme kabiliyetine kavuşmuş oldu.”
Türk Tipi Hücumbot Projesi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Türk Tipi Hücumbot Projesi kapsamında, 31 Ağustos 2020 tarihinde SSB ile STM arasında “Türk Tipi Hücumbot Projesi Dönem-1 Kontrat Tasarımı Sözleşmesi” imzalandı. Projenin adı daha sonra Milli Hücumbot olarak değiştirildi.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz:
“Türkiye’nin ilk Milli Hücumbot Projesi’nin modeli ilk kez IDEF’te STM standında sergilenecek. Tasarım çalışmaları tamamlanan Milli Hücumbot’un ilk sac kesimi 8 Temmuz’da yapıldı. Milli Korvet ve Milli Fırkateynin ardından Türkiye artık kendi… pic.twitter.com/M9WfEyzzfh
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) July 18, 2025
STM ana yükleniciliğinde yürütülecek proje kapsamında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât alanlarında deniz kontrolünün sağlanması ve düşman unsurlarının etkisiz hale getirilmesi amacıyla Türk Tipi Hücumbot’un tedarik edilmesi planlanıyor.
Milli Savunma Bakanlığı, 2023 yılında Türk Tipi Hücumbot Projesi’ne ilişkin bir fotoğraf paylaşmıştı. Görselde, hücumbotun kıç tarafında hava hedeflerine karşı RAM muadili Nokta Hava Savunma Füze Sistemi’nin yer aldığı görüldü. Ayrıca platformda 8 adet ATMACA Gemisavar Füzesi, 76 mm ana batarya topu, 120 kilometre menzilli AKR-D Atış Kontrol Radarı, ALPER Seyir Radarı ve çeşitli sensör sistemlerinin bulunacağı belirtildi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com