Teknoloji

Milli roket motorunun testleri sürüyor

 

Hostinger

“Milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla gerçekleştirdi.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma gerçekleştirdi. Bu bağlamda Kacır: “Ay’a erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programında yörüngeler arası transferde kullanacağımız milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla gerçekleştirdi. Ay görevini icra edecek uzay aracımızın ön tasarım çalışmalarını tamamladık. Milli Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sisteminin kritik bileşenlerini geliştirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

DeltaV Uzay Teknolojileri; AYAP-1’de TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen uzay aracını aya taşıyacak hibrit itki sistemini geliştirmekte. TUA tarafından aktarılan bilgiye göre Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) olarak adlandırılan sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sistemin üretimi ve kurulumu tamamlandı.

Delta V ve Ay Projesi

Delta V, Milli Uzay Programı hedefleri kapsamında başlatılan AYAP-1 projesinde de yer almaktadır. AYAP-1 TÜBİTAK UZAY proje yürütücülüğünde ve Delta V alt yükleniciliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Ay projesidir. Platform modülü TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve itki sistemi DeltaV Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen Uzay Aracı Platform ve İtki olmak iki ayrı modülden oluşan bir yapıya sahip olacağı biliniyor.

Platform modülü; hem Ay’a ulaşmak için gereken ateşlemelerin yapılacağı itki modülünü hem de Ay’a ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek seyrüsefer, görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için gereken çeşitli alt sistemleri barındırıyor.

(Görsel: Gelecek Bilimde/Youtube)

Uzay aracının seyrüsefer sistemleri için uzay aracının yüzlerinde birçok algılayıcı (sensör) bulunmakta. Yıldızizler (Star Tracker) yıldızların fotoğraflarını çekip hafızasındaki haritayla karşılaştırarak aracın hangi yöne baktığını (yönelim) belirleyecek. Yüksek Çözünürlüklü Kamera ile 5 km genişlikte bir alandan 1 m’den daha iyi çözünürlükte görüntüler elde edilecek. Geniş Açılı Video Kamera ile ise Ay’a transfer, Ay yörüngesi ve yüzeye iniş aşamaları kapsamındaki operasyonlar sırasında çeşitli videolar alınacağı da biliniyor.

İlgili Olarak

Delta V’den uzay uçuş testi!

Yusuf Emir Işık

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu