Sağlık

Monosit (Mon) Nedir? Monosit Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Geçer?Monosit (Mon) Nedir? Monosit Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Geçer?

Monosit (MON) Nedir?

Monositler, vücutta olan en büyük beyaz kan hücresi türü olup beyaz kan hücrelerinin yaklaşık olarak %2 ila ‘unu oluşturmaktadır. Monositler, aynı zamanda kemik iliği tarafından üretilen akyuvarlardır. Bağışıklık sistemi hücreleri olarak da bilinen monositler; bahsedildiği üzere viral, bakteriyel, fungal ve protozoal enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu bağışıklık hücreleri, makrofajlar ya da dendritik hücreler haline geldikleri dokulara girmeden önce birkaç gün kanda dolaşırlar.   

Monosit Yüksekliği Neden Olur?   

Monosit yüksekliği, monositoz olarak adlandırılmaktadır. Monosit yüksekliği; vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlar ile mücadele ettiğine işaret edebilmektedir. Diğer bir ihtimal monositlerin bazı problemler yüzünden beklenilen düzeyde verimle ya da tam fonksiyonlu olarak çalışamadığıdır. 

Monosit yüksekliğinin başlıca nedenleri:   
– Maya enfeksiyonları 
– Bakteriyel enfeksiyonları 
– Parazit enfeksiyonları 
– Koroner kalp hastalığı 
– Romatizma bozuklukları 
– Tüberküloz 
– Obezite 
– Romatoid artrit 
– Huzursuz bağırsak sendromu 
– Akciğer hastalıkları ve enfeksiyonları 
– Kardiyovasküler hastalık 
– Lenfoma 
– Hodgkin hastalığı    

Monosit Düşüklüğü Neden Olur?   

Monosit (MON) sayısı sağlıklı bir insanda da düşük olabilmektedir. Bu sebeple her zaman bir probleme işaret sayılmaz. Monosit düşüklüğü, üretildiği yer olan kemik iliğinde bazı problemler olduğu manasına gelebilir. Bağışıklık sistemini baskılayabilecek tedaviler ve durumlarda söz konusu olabilir. Monosit düşüklüğü tıbben monositopeni olarak adlandırılır.   

Monosit düşüklüğünün başlıca nedenleri:  

– Stres – Lupus – Romatoid artrit – Lösemi – Tüberküloz – Akut viral enfeksiyonlar – B12 eksikliği  – Anemi  

Monosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Geçer?   

Monosit yüksekliği bir hastalık değildir. Monosit yüksekliği, herhangi bir hastalığın varlığında gözlenebilen klinik bir durumdur. Kan tahlili neticesinde teşhis edilir. Monosit oranının düşürülmesi için kişide var olan hastalık tespit öncelikle tespit edilmeli ve uygun bir tedavi yöntemi doktor gözetiminde uygulanmalıdır.  Tedavi sürecinde hastaların uyku düzenine özen gösterilmeli ve düzenli uykuya önem verilmelidir. Sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Hastaların yaş, sağlık ve beden durumlarına uygun bir beslenme programı belirlenmelidir. Bu tarz bir rahatsızlığı olan kişilerin düzenli egzersiz yapmalarının önemli faydaları vardır.   Monosit değerinin düşük olması neticesinde sık sık enfeksiyon, solunum yetersizliği ve baygınlık gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Uzman hekimler tarafından monosit değerinin düşüklüğüne neden olan etkenler tespit edilmekte ve buna bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi için çoğunlukla mantar önleyici ilaçlarla ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Yorucu egzersizler, sauna, uzun süren soğuk algınlığı, sinir sistemi tetiklenmesi, büyüme hormonları, testosteron, menopoz, leptin hormonunun çalışması, B12, C ve D vitaminleri monosit değerlerinin yükselmesini sağlamaktadır.   

Normal Monosit Değeri Kaç Olmalı?   

Normal MON değeri, %0-9 aralığında kabul edilmektedir. Bu aralık dışında olan MON değerleri, uzman doktor değerlendirmesi neticesinde farklı biçimde yorumlanabilmektedir. Bu sebeple uzman doktorlara mutlaka konuya dair danışılmalıdır.   Hamilelerde Monosit Yüksekliği  Hamilelik döneminde monosit yüksekliği sıklıkla gözlenen bir durum değildir. Gebelerin ağır enfeksiyonlara maruz kalması, alerjik ve otoimmun hastalıklar yaşanması neticesinde monosit yüksekliği meydana gelebilmektedir. Hastaların yaptırdığı kan tahlilinde monosit değerinin ve üzerinde seyretmesi ciddi bir duruma işaret eder. Bu durumda hastaların muayene olmaları gerekir. Hamile kişiler stresten uzak durmalı ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdırlar. 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Monosit, kanımızdaki beyaz kan hücrelerinin bir türüdür. Genellikle enfeksiyonlar veya inflamasyon durumlarında artış gösterirler. Monositlerin düşük bir sayısı ise vücudun bağışıklık sistemi için bir zayıflık göstergesi olabilir.

Monosit yüksekliği sebepleri arasında viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar, parazit enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, otoimmün hastalıklar ve kanser gibi çeşitli hastalıklar yer alabilir. Ek olarak, bazı ilaçlar, hormonlar ve diğer koşullar da monosit seviyelerini etkileyebilir. Bununla birlikte, monosit yüksekliği bir hastalık olduğu anlamına gelmez ve sadece bir semptomdur.

Monosit düşüklüğü, genellikle kemik iliği sorunları veya diğer ciddi sağlık sorunları gibi daha yaygın olarak ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda monosit düşüklüğü de bir semptom olarak ortaya çıkabilir.

Monosit yüksekliği veya düşüklüğünün tedavisi, altta yatan nedeni tedavi etmekle başlar. İlaçlar, diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri de tedaviye yardımcı olabilirler. Ancak, tedavi planı, hastalığa ve hastanın belirli sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Monosit seviyeleri belirlenmek için bir kan testi gereklidir. Bu test, sağlık durumunuzu kontrol etmek ve herhangi bir hastalığın erken belirtilerini tespit etmek için de kullanılabilir. Bu nedenle, düzenli kan testleri yaparak sağlığınızı izlemek önemlidir.

Sonuç olarak, monosit seviyeleri vücudumuzun bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Monosit yüksekliği veya düşüklüğü, birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Ancak, iyi bir tedavi planı, hastalığın altında yatan nedeni tedavi etmekle başlar. Kaliteli bir yaşam için düzenli kan testleri yaptırarak sağlığınızı kontrol etmeniz önemlidir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu