Yaşam

Müşahitlik: Sandık Müşahidi Nasıl Olunur ve Görevleri Nelerdir?

28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan ikinci tur seçimler öncesinde, müşahitlerin görevleri ve ücret alıp almadıkları merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Milletvekili Genel Seçimi’nde sandık güvenliğini sağlamak amacıyla görev alan müşahitler, sandık işlemlerini takip etmekle görevlidir. Müşahitlik, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği yetkililer tarafından gerçekleştirilir ve tamamen gönüllülük esasına dayanır.

Müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı “Müşahit Görev Belgesi”ne sahip olmaları gerekir. Siyasi partilerin belirlediği müşahitler, İlçe Seçim Kurulu’na sundukları listeler üzerinden kura ile belirlenir. Kura sırasına göre, önce asıl ardından yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşlar da bağımsız platformlar tarafından müşahit olabilmek için girişimlerde bulunabilirler.

Müşahitlerin görevleri arasında, sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip etmek, gerektiği yerlerde itiraz etmek yer almaktadır. Müşahitler resmi bir görev olmadığı için ücret almazlar.

Seçim günü için müşahitlerin yanı sıra sandık görevlileri de belirlenmektedir. Sandık görevlileri, oy verme işlemleriyle ilgili işlemleri gerçekleştirir ve seçim sonuçlarının doğru bir şekilde belirlenmesinde önemli bir rol oynarlar. Sandık görevlilerinin de müşahitler gibi ücret almadıkları bilinmektedir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu