Kültür & Sanat

Mütevazi Ne Demek? TDK’ya Göre Mütevazi Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mütevazi Ne Demek?

 Mütevazı kelimesinin sözlükteki anlamı gösterişsiz ya da alçak gönüllü olarak ifade edilir. Gösterişsiz ya da alçak gönüllü olma durumu genellikle kişi için bulunmuş olduğu karakter yapısına göre ifade edilir. Yaptığı işlerle ya da kendisi ile övünmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişileri ifade etmek için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.

 TDK’ya Göre Mütevazi Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?

 Mütevazi kelimesi TDK ya göre daha farklı anlamlara sahiptir. Birbirine paralel olan matematik biliminde de paralel olan ifadesi ile açıklanan mütevazi kelimesi günlük hayatımızda daha farklı anlamlarda kullanılmaktadır. TDK ya göre mütevazi kelimesinin anlamları şunlardır:

Mütevazi: Birlerine paralel anlamını ifade eden sıfat.

Mütevazı: Gösterişsiz, alçak gönüllü anlamında olan sıfat.

Mütevazı kelimesi ile ilgili örnek cümleler ise şunlardır:

O kadar mütevazı bir kadındır ki asla sesini çıkarmaz.

Bugün okulda öğrencilere mütevazı olmanın gerekliliğinden bahsettim.

Mütevazı insanlar neden hep kaybediyor?

O kadar ısrara rağmen daha mütevazı bir oteli tercih etti.

Yaptığı her işte başarılı olmasına rağmen mütevazı kişiliğinden ödün vermedi.

Mütevazı ve mütevazi kelimeleri günlük hayatta birbirine sıklıkla karıştırılan kelimelerdir. Mütevazi derken aslında mütevazı kelimesi ifade edilmektedir.

 

 

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Mütevazi kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre “kendini büyük görmeden, alçakgönüllü ve mübeseli davranan, gösterişsiz” anlamlarına gelir. Türkçe dilinde sıkça kullanılan mütevazi kelimesi, kişinin başarıları, statüsü veya maddi durumu ne olursa olsun, her zaman alçakgönüllü ve saygılı olmasını ifade eder.

Mütevazilik toplumumuzda oldukça saygın bir özelliktir ve çoğu zaman insanların karakteristiğini ölçmek için kullanılır. İnsanlar başarılarını paylaşırken, mütevaziliği korumak, başkalarına kendinden üstün görünmemek ve esasında kendini aşağılamak önemlidir. Unutulmamalıdır ki mütevazi davranışlar, güçlü kişiliklere sahip insanların işaretidir.

Mütevazilik, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde etkili bir davranış olarak kabul edilir. İki farklı şekilde hareket edebiliriz. Birincisi, zorbalık, kibir veya gösterişli davranışlar, insanlara hırsızlık ve başka kötülüklerin kaynağı da olabilir. İkincisi, mütevaziliğin yararları, güveni artırır; iş arkadaşları, aile üyeleri ve hatta yabancılar bile sizinle çalışmak ya da sizinle bir iş yapmaya istekli olurlar.

Mütevazi davranış ve dil, insan ilişkilerinde de oldukça önemlidir. Her zaman sıcak ve samimi bir şekilde diyalog kurmak, insanlar arasındaki mesafeyi azaltır ve insanları birbirine yakınlaştırır. İnsanlar arasındaki çatışmaları da azaltır ve iş birliği yapmak daha kolay hale gelir.

Sonuç olarak, Mütevazi kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından “kendini büyük görmeden, alçakgönüllü ve mübeseli davranan, gösterişsiz” olarak tanımlanmaktadır. Mütevazilik, toplumda saygın bir özelliktir ve iyi bir karakteristik olarak kabul edilir. İnsanlar arasındaki diyaloğu ve işbirliğini kolaylaştırması nedeniyle, her birey mütevazi olarak hareket etmeye çalışmalıdır.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu