Son Dakika

NATO’da kritik toplantı | Kalın’dan İsveç-Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin açıklama – Son Dakika Türkiye Haberleri

Son dakika haberi! Ankara’nın askıya aldığı Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel’de, NATO karargahında yeniden başladı.

Görüşmede Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil ederken masada, NATO yetkilileri de yer aldı.

Toplantının ardından Türk basın mensuplarına açıklama yapan Kalın, heyette Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatından yetkililerin bulunduğunu söyledi.

Üçüncüsü gerçekleştirilen Türkiye, İsveç ve Finlandiya Üçlü Mekanizma toplantısını 2 ay kadar önce yapmayı planladıklarını ancak İsveç’teki Kur’an yakma hadisesi sonrası bunu ertelediklerini hatırlatan Kalın, Stoltenberg’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesindeki ricası üzerine bunu canlandırdıklarını dile getirdi.

Kalın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“Madrid mutabakatının tam anlamıyla uygulanmasını bekliyoruz. Prensipte NATO’nun genişlemesini destekliyoruz. NATO’nun bu süreçte kritik roller oynayacağının farkındayız. Geçmişte başka ülkeler yeni üye konusunda uzun süre bekleme yapmışlardı. Yunanistan’ın tavrını kastediyorum. Somut güvenlik kaygılarımızı ifade ettik. Bugünkü toplantımızda ileriki toplantının yakın zamanda yapılmasında mutabık kaldık.

İsveç ve Finlandiya’nın PKK ile mücadelede attığı adımlardan memnunuz ancak yeterli değil. Terörizmin finansmanı, propagandasının yapılması yönündeki eylemlerin engellemesi için adımların atılmasını belirttik. Yasayla birlikte daha etkin olacaklarını İsveçli mevkidaşlarımız belirtiyorlar. Terörle mücadeleyle ilgili adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. 

Sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğini, birlikte mi, ayrı ayrı mı, önce birinin sonra diğerinin mi gireceği konusundaki hız, kapsam ve genel çerçeve biraz da bu ülkelerin atacağı adımlara bağlı.

Önümüzdeki günlerde, haftalarda bu ülkelerin atacağı adımlar bu işin seyrini, hızını belirleyecek. O yüzden şu anda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Farklı alternatifler dile getiriliyor. Türkiye’den kaynaklanan gecikme söz konusu değil. NATO ittifakının güçlendirilmesi konusunda nasıl yapıcı olduysak, yine olmaya devam edeceğiz. Parlamentoda sorunla karşılaşmayacaklarını mevkidaşlarımız bize ilettiler. Terörle mücadele yasası 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe gireceği için o zaman daha hızlı adımlar atılacağı ifade ediliyor. Kendilerinin koyduğu bir tarih. Süreci takip edeceğiz.”

İSVEÇ: GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SAĞLANDI

İsveç tarafından yapılan açıklamada ise, görüşmelerde ilerleme sağlandığı ve sürecin devam edeceği belirtildi. Açıklamada, “NATO’ya üyeliğimiz Türkiye’deki seçimden sonra oluşturulacak Meclis’te oylanacak”ifadesi yer aldı.

4. TOPLANTI İLKBAHARDA

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan “Daimi Ortak Mekanizmasının” Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen üçüncü toplantısı ardından Finlandiya Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de toplantının birinci bölümüne katıldığı belirtilen açıklamada, “Görüşmelerde Madrid’de haziran 2022’de imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasına odaklanıldı. Ülkeler, bir sonraki Daimi Ortak Mekanizma toplantısının ilkbaharda yapılması ve bu işbirliğinin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci tamamlandıktan sonra da devam etmesi konusunda anlaştılar.” ifadeleri kullanıldı.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME NEDEN ASKIYA ALINMIŞTI?

Türkiye, Ocakta Stockholm’deki propagandalar nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çavuşoğlu ile Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra müzakerelerin tekrar başlayacağı açıklanmıştı.

Son dakika gelişmesinin ayrıntıları birazdan ntv.com.tr’de…

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu