Ekonomi

New York borsası ağustos ayını kazançla tamamladı

 

Hostinger

expand

Temmuz ayının son gününde ABD Merkez Bankası (Fed), eylül ayından itibaren faiz indirimlerine yeşil ışık yaksa da, ülkede açıklanan veriler resesyon korkularının varlık fiyatları üzerinde etkili olmasına neden oldu.

Fed’in son toplantısında politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında sabit tutması, fiyat artışları açısından temkinli bir yaklaşımı yansıtsa da, açıklanan istihdam verileri iş gücü piyasası için riskli bir tablo çizebileceğini gösterdi.

2 Ağustos’ta açıklanan verilere göre, ABD’de tarım dışı istihdam temmuz ayında 114 bin kişi artarak beklentilerin altında kaldı.

ABD’de işsizlik oranı ise temmuzda %4,1’den %4,3’e yükseldi. Art arda dört aydır artan işsizlik oranı, Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Haziran ayında %4,1 olarak gerçekleşmesi beklenen işsizlik oranının artması, piyasalarda resesyon endişelerini artırdı.

İstihdam verileri iş gücü piyasasında öngörülenden daha hızlı bir bozulmaya işaret ederken, piyasalarda ekonominin resesyona sürüklenebileceğine dair endişeler güçlendi.

 

DAHA AGRESİF HAMLE İHTİMALİ GÜNDEMDE

Sanayi sektörünün performansına ilişkin veriler de piyasalardaki endişeleri artıran diğer faktörlerden biri oldu. İmalat sektöründeki daralma ve iş gücü piyasasındaki yavaşlama sonrası, eylülde faiz indirimlerine başlanacağı kesin görülürken, Fed’in hamlelerinin ne kadar büyük olacağına dair belirsizlikler ortaya çıktı.

ABD ekonomisinin resesyona sürüklenme korkuları artarken, Fed’in eylülde daha agresif bir faiz indirimi yapabileceği fiyatlanmaya başlandı.

 

RESESYON ENDİŞELERİ SATIŞ BASKISINA YOL AÇTI

Ağustos ayının ilk gününde, ekonominin beklenenden daha fazla yavaşlayabileceği endişesiyle New York borsası sert düşüşle kapandı. İstihdam artışının beklentilerin altında kalması endişeleri derinleştirirken, endeksler 2 Ağustos’u negatif bölgede tamamladı.

Ayın ilk iki gününde endekslerdeki kayıp Dow Jones’ta %2,7, S&P 500’de %3,2 ve Nasdaq’ta %4,7 oldu. Bilanço sezonunun da hisse ve sektör bazlı oynaklığa yol açmasıyla, teknoloji hisselerinde düşüşler öne çıktı.

Asya piyasasındaki gelişmelerin etkisiyle 5 Ağustos’ta tarihi satış baskısıyla karşılaşan Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ayın en düşük kapanışlarını kaydetti. Nasdaq endeksi ise 7 Ağustos’ta ayın dip seviyesinden kapandı. Endeksler temmuz zirvelerinden sırasıyla %6, %8,5 ve %13 geriledi.

 

OLUMLU VERİLERLE PİYASA TOPARLANDI

Fed yetkililerinden gelen “güvercin” mesajlar ve ABD’de açıklanan işsizlik maaşı başvurularının düşmesi, piyasalardaki resesyon endişelerini hafifletti. Bu gelişmelerle pay piyasaları 8 Ağustos’tan itibaren toparlanmaya başladı.

12 Ağustos haftasında açıklanan veriler, üretici ve tüketici fiyatlarının artış hızının yavaşladığını ve perakende satışların güçlü kaldığını gösterdi, bu da piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Dow Jones endeksi 5 günlük, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri 8 günlük kazanç serisi elde etti.

Aynı hafta Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerine başlanabileceğinin sinyalini verdi. Bu açıklamalarla endekslerde haftalık kazançlar, Dow Jones’ta %1,3, S&P 500’de %1,5 ve Nasdaq’ta %1,4’e yaklaştı.

 

SON HAFTADA TEKNOLOJİ HİSSELERİNDE OYNAKLIK YAŞANDI

Ağustos ayının son haftasında ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verileri ve kişisel tüketim harcamaları takip edilirken, Nvidia’nın finansal sonuçları da yatırımcıların odağındaydı.

Nvidia, çarşamba günü piyasalar kapandıktan sonra yayımladığı bilançosunda 28 Temmuz’da sona eren 3 aylık dönemde gelirinin %122 arttığını ve 30 milyar dolarla rekor seviyeye çıktığını bildirdi. Ancak, bu olumlu verilere rağmen Nvidia hisselerinde düşüş yaşandı ve bazı büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde de benzer hareketler görüldü.

ABD’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla bu yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %3 arttı. Aynı dönemde büyüme verileri yukarı yönlü revize edilirken, geçen ay yayımlanan öncü verilerde ikinci çeyrekte %2,8 büyüme öngörülmüştü.

Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul edilen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de temmuzda aylık %0,2 ile beklentilere uygun, yıllık ise %2,6 ile tahminlerin altında arttı.

Bu gelişmelerle, 30 Ağustos’ta 41.563,08 puan ile kapanış rekorunu tazeleyen Dow Jones endeksi, ağustos ayını toplamda %1,8 artışla kapattı. S&P 500 endeksi %2,3 değer kazanırken, Nasdaq endeksi bazı teknoloji hisselerindeki satış baskısına rağmen ayı yaklaşık %0,7 kazançla tamamladı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu