Teknoloji

Norveç Türkiye’ye uyguladığı savunma sanayii kısıtlamalarını kaldırdı

 

Hostinger

Norveç, 2019 yılından bu yana Türkiye’ye uyguladığı savunma sanayii ambargosunu kaldırma kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Bu bağlamda Norveç Dışişleri Bakanı Eide, Norveç’in 2019 yılında Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayii kısıtlamalarını kaldırma kararı aldıklarını aktardı. Dışişleri Bakanı Fidan, söz konusu karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, bu tip kısıtlamaların müttefiklik ruhuna uygun olmadığını söyledi.

Keçeli, “Norveç Dışişleri Bakanı Eide, Norveç’in 2019 yılında Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldıklarını aktardı.” ifadesini kullandı. Norveç, Türkiye’nin Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeyine başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı” sonrası, Avrupa Birliği ve Almanya, Fransa ve Hollanda gibi NATO ülkeleriyle benzer şekilde, Türkiye’ye yönelik silah ihracatına kısıtlamalar getirmişti.

Norveç hükümeti, bu harekâtın bölgedeki insani durumu kötüleştirebileceği ve bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceği gerekçesiyle, Türkiye’ye askeri malzeme ve savunma sanayii ürünlerinin satışını durdurma kararı almıştı. Böylece, özellikle Türkiye’nin savunma projelerinde kullanılan Norveç menşeli kritik ekipmanların tedarikini zorlaştırmıştı.

Norveç’in bahse konu kararı, Türkiye ile savunma sanayii alanındaki iş birliğinin yeniden canlanmasına olanak tanıyacak. Özellikle Türkiye’nin yerli savunma sanayii projelerinde kritik teknoloji ve ekipman tedarikinde Norveç menşeli ürünlerin yeniden kullanılabilmesi, bu alandaki projelerin daha hızlı ilerlemesinin önünü açmakta. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından da doğrulanan bu gelişme, iki ülke arasında savunma sanayi ve stratejik iş birliğinin güçlenmesi adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Aynı zamanda Norveç gibi Finlandiya’da 2023 senesinde 2019 yılından bu yana uyguladığı askeri ambargonun ardından geçtiğimiz sene ilk kez savunma ihracatına izin vermişti. Bu bağlamda yine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki askeri operasyonlarından dolayı uygulanan kısıtlamaların ardından gerçekleşen ilk savunma ihracatı Finlandiyalı çelik üreticisi Miilux, Türk askeri araç üreticisi BMC’ye 2025 yılına kadar koruyucu malzeme tedariki olmuştu.

İlgili Olarak

Kanada Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

Şevval Çavdar



Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu