Öfkelenen çocuğa nasıl yaklaşılmalı? – Sağlık Haberleri

Öfkelenen bir çocuğa en doğru yaklaşım, çocukla birlikte öfkelenmemek yani sakinliğimizi koruyabilmektir. Şöyle düşünün karşınızda avazı çıktığı kadar bağırarak ağlayan bir çocuğunuz var ve siz de onunla birlikte öfkeleniyor ve ona bağırmaya başlıyorsunuz. Peki bu işe yarıyor mu? Hayır aksine çocuk kendisi anlamayan ve kendisine öfke ile karşılık veren kişiye karşı öfke biriktirmeye başlar ve bu biriken öfke zamanla öfke patlamalarına döner. Yapacağınız şey öfkesini yaşamasına izin vermenizdir, duygusuna değil davranışına sınır koymanızdır, peki nasıl?
Mesela; “Oyuncaklarını toplamak istemiyorsun dimi ve bundan dolayı da öfkeleniyorsun hı hı ama dağıttın oyuncakları toplaman gerekiyor çünkü oyuncaklarını toplamadığında yeni bir oyuncak oynamamayı da seçmiş olursun” şeklinde hem duygu ve düşüncesini anlamış hem de seçimi ona bırakmış oluruz. Çocuğun yaşına ve gelişimine bakarak; pekiştireçler kullanabilir, alternatiflerler sunabilir ya da dikkatini farklı bir alana da çekerek duygularını regüle etmesinde çocuğa yardımcı olabiliriz. Bu yöntemlerle çocuğun anlaşılmamış, engellenmiş ya da reddedilmiş gibi olumsuz hislerin önüne geçerek öfke krizlerinin önüne geçebiliriz.
Bazı çocuklar daha sinirli, bu daha çok ne ile ilgili olabilir?
Bazı çocukların daha fazla sinirli olması, anne ya da babasının da sinirli olması ile ilgilidir. Ya da çocuk geniş bir ailede yaşıyorsa o evin diğer üyelerinden birileri sinirli ise çocuk da sinirli yapı geliştirir. Mesela öfke anında öfkesini kontrol edemeyip kapı çarpan ya da yere kumanda fırlatan birini gören çocuk, kendi de öfkelendiğinde benzer tepkileri gösterir ve şöyle bir düşünce geliştirir: “Demek ki öfkelendiğimizde kapıları çarpmalıyız ve elimizde ne varsa sağa sola fırlatmalıyız.” Bu çıkarım ile çocuk yetişkini rol model alır.
Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Öfkelenen çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği, birçok ebeveynin karşılaştığı bir sorundur. Çocukların duygusal olarak gelişim süreçlerinde yer aldıkları için, özellikle de duygusal durumları kontrol edemedikleri zamanlarda, öfkelerine hakim olmaları zordur. Ailelerin bu durumlarda nasıl davranacaklarını bilmeleri, çocukların duygusal yönetimi konusunda doğru bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olabilir.
İlk olarak, çocuğunuzun öfkelenmesine neden olan şeyi anlamaya çalışın. Öfke nedeni birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bazen, çocukların kısıtlanmış, açıkça belirtilmemiş ihtiyaçları veya beklentileri vardır. Ayrıca, çocuğunuzun yorgun, aç veya susuz olması da öfke duygularını tetikleyebilir. Bu nedenle, çocuğunuzun duygusal durumunu anlamaya çalışmak, onlarla daha iyi bir iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.
Daha sonra, sakin bir şekilde konuşarak, çocuğunuza ne olduğunu ve yaşadığı duyguları sormaya çalışın. Çocuğunuzu dinleyin ve hissettikleri konusunda onların söz sahibi olmalarına izin verin. Bunu yaparak, onları dinlediğinizi ve kendi duygularının geçerli olduğunu hissettirebilirsiniz.
Ayrıca, çocuğunuza yanınızda olduğunuz ve onu desteklediğiniz konusunda güvence verin. Kendi yaşamlarında örnekler verin ve bu tür durumlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın. Her zaman yanında olduğunuzu hissettirmek, çocuğunuzun öfke ile başa çıkmalarına yardımcı olacaktır.
Son olarak, çocuğunuzun enerjisini yönetmelerine yardımcı olun. Çocuklar genellikle öfke duygularını fiziksel olarak ifade ederler. Böyle durumlarda, fiziksel aktiviteler yapmalarına izin verin. Örneğin, bisiklete binebilir, koşabilir veya top oynayabilirler. Bu tür aktiviteler, çocuğunuzun öfke duygularını kontrol etmelerine ve enerjilerini atacak bir yerleri olmasına yardımcı olabilir.
Özetle, çocuklar duygusal olarak gelişirken öfkelerine hakim olmakta zorlanabilirler. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına nasıl yaklaşacaklarını bilmeleri önemlidir. Öznel yaklaşım, çocukların enerjilerini yönetmelerine ve duygusal yönetimi öğrenmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuklara destek olduklarınızı ve her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirmek, onların duygusal olarak güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.