Seyahat

Ortaköy Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Ortaköy Camii Tarihi Ve Özellikleri…

 Ortaköy Büyük Mecidiye Camii zarif bir mimariye sahiptir. İstanbul’un en önemli simgelerinden biridir. Ortaköy Camii’nin hemen yanında görkemiyle göz kamaştıran Esma Sultan Yalısı bulunmaktadır. Sultan Abdülaziz’in kızı Esma Sultan’ın Çerkez Mehmet Paşa ile evlendikten sonra düğün hediyesi olarak yaptırdığı bir yapıdır.

 Ortaköy Camii Nerede?

 Ortaköy Camii, konumu ve mimarisi nedeniyle Boğaziçi’nin mücevheri olarak kabul ediliyor. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü’nün hemen yanında bulunan Ortaköy Mahallesi’nde bulunan bu cami, 1854 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Kurucusuna ithafen Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinir.

 Ortaköy Camisine Nasıl Gidilir?

 Sultanahmet’ten Ortaköy Camii’ne gitmek için Beşiktaş İskelesi üzerinden feribotlar kalkmaktadır. Eminönü’nden kalkan ve Ortaköy İskelesi’ne ulaşan direkt vapur seferleri düzenlenmektedir. Günde beş kez hareket eder ve her gün çalışır. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürmektedir.

 Ortaköy Camii Tarihi ve Özellikleri

 Boğaziçi Köprüsü ile İstanbul’un en belirgin manzaralarından birini oluşturan Ortaköy Camii (Mecidiye Camii), zarif süslemeleriyle dikkat çekiyor. Boğazın kıyısında, sudan sihirli bir şekilde yükselen güzel tasarlanmış bir camidir. 1853-1855 yılları arasında inşa edilen bu barok tarzdaki cami, geç Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneğini temsil ediyor. Semt ile özdeşleşen Ortaköy Camii’nin genellikle barok üslupta olduğu, ancak Avrupa mimari akımlarının Osmanlı uyarlaması büyük çeşitlilik ve özgünlük göstermesi nedeniyle dikkat çekiyor. Bu tür yapıları Osmanlı eklektizminin ürünleri olarak sınıflandırmak daha doğru olacaktır.

 Geniş pencerelerinden Boğaz’ın muhteşem manzarası görülebilir. Bu nedenle İstanbul’un Müslüman ziyaretçileri için dünyevi olmayan bir ibadet deneyimi sağlar. Ayrıca caminin içi, bu büyük pencerelerden parlayan güneş ışınlarıyla her zaman aydınlıktır. Mükemmel iç mekan fotoğrafları çekmenizi sağlar. Caminin iç duvarlarında Türk hat sanatının ustaca örnekleri asılıydı. Bu el sanatları, kendisi de usta bir hattat olan Sultan Abdülmecid tarafından yapılmıştır.

 Sultan Abdülmecid camiyi 1853 yılında yaptırmış ve İstanbul’un birçok binasının tasarımından sorumlu olan Balyan ailesinden Nigogos Balyan’ı mimar olarak atamıştır. Öne çıkan eserleri arasında; Dolmabahçe Sarayı ve bitişiğindeki Dolmabahçe Camii, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Nusretiye Camii, Topkapı Sarayı’nın klas Adalet Kulesi de kendisi tarafından yeniden inşa edilmiştir. Ortaköy Camii, Boğaz’a bakan karmaşık bir yapıdır. Padişahların emrinde inşa edilen tüm camiler gibi, ana ibadet alanı ve yazlık saray bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

 Ana alan küçük ve karedir. Tavan, pembe mozaiklerle kaplı kubbe şeklindedir. Büyük ve yüksek pencereler, caminin içinde Boğaz’dan gelen ışık yansımalarının değişen oyununu yakalamak için yerleştirilmiştir. Binanın iki tek şerefeli minaresi ve beyaz taştan duvarları vardır. Boğaz’ın en popüler yerlerinden biri olan Ortaköy iskele meydanının su kenarında yer almaktadır. Bu yapı, İstanbul Boğazı ve Boğaziçi Köprüsü’nün kendine özgü manzarasına sahip olduğu için Ortaköy semtinin ikonik bir simgesidir.

 Ortaköy Özellikleri

 Ortaköy, Avrupa Boğazı kıyısındaki eşsiz konumu nedeniyle kelimenin tam anlamıyla “ortadaki köy” anlamına gelir. Ortaköy Meydanı, yerel halk için popüler bir buluşma ve gezinti yeridir. Şirin butikleri, sahil kafeleri ve restoranları ile samimi bir ortam sağlar. Ortaköy Meydanı, gençlerin ve İstanbul’u gezmeye gelenlerin uğrak noktasıdır. Meydanda çeşitli kafeler, barlar, restoranlar ve mağazalar bulunmaktadır.

 Ortaköy’de Sokak pazarları da oldukça popülerdir. Her hafta sonu düzenleniyorlar. Ziyaretçiler çeşitli el sanatlarının, hediyelik eşyaların, ikinci el kitapların, çeşitli harika eşyaların ve daha fazlasının tadını çıkarabilir ve satın alınabilir. İstanbullular genellikle kahvaltı yapmak için Ortaköy’e gelirler, geniş meydanında takılır ve cıvıl cıvıl sokak pazarında dolaşırlar.

 Ortaköy, hem turistlerin hem de yerlilerin gittiği lüks restoranlardan çok ünlü kaliteli restoran ve kafelere kadar çok çeşitli yemek ve şarap seçenekleri sunuyor. Her türlü yiyecek ve içeceği, Türk ve dünya mutfağını damak zevkinize uygun Ortaköy’de bulmanız mümkündür. Ortaköy geceleri oldukça renklidir. Turistler için Ortaköy, ekonomik apartlardan apart otellere, site sakinlerinden iki ila beş yıldızlı otellere kadar çok çeşitli konaklama imkanlarına ev sahipliği yapmaktadır.

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna’nın geleceği Avrupa Atlantik ailesindedir – Son Dakika Dünya Haberleri

İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Ortaköy, tarihi ve mimari yapısıyla göz kamaştıran Ortaköy Camii’ne ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un turistik yerleri arasında yer alan cami, muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Ortaköy Camii nerede, nasıl gidilir, tarihi ve özellikleri nelerdir; tüm detaylarıyla bu yazımızda bulabileceksiniz.

Ortaköy Camii Nerede?

Ortaköy Camii, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi sahilinde konumlanmıştır. Cami, Boğaziçi Köprüsü’nün hemen altında yer almaktadır. Ortaköy semtinin merkezinde yer alan camii çevresinde birçok kafe, restoran ve butikler yer almaktadır.

Ortaköy Camii Nasıl Gidilir?

Ortaköy Camii’ne ulaşım oldukça kolaydır. Toplu taşıma araçlarıyla en rahat ve hızlı şekilde ulaşım sağlanabilir. İstanbul’da otobüs, metro, tramvay gibi birçok toplu taşıma aracı mevcuttur. Ortaköy’e en yakın metro istasyonu Mecidiyeköy’dür. Mecidiyeköy’den Ortaköy’e gitmek için 22 no’lu otobüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Taksim’den de 22 numaralı otobüs ile Ortaköy’e ulaşabilirsiniz.

Ortaköy Camii Tarihi

Ortaköy Camii, 1856-1860 yılları arasında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Yapımında Osmanlı-Avrupa mimari tarzları karıştırılmıştır. Mimar Garabet Balyan tarafından tasarlanan cami, küçük ama oldukça estetik bir yapıya sahiptir. Caminin mimarisinde, Barok ve Neoklasik tarzı görülmektedir. Ayrıca caminin iç tasarımında bulunan çiçek motifleri ve 20. yüzyılda yapılan restorasyonları, ortaya muhteşem bir eser çıkarmıştır.

Ortaköy Camii Özellikleri

Ortaköy Camii, İstanbul’un en güzel camileri arasında yer almaktadır. Küçük fakat zarif bir yapıya sahip olan cami, tarihi ve mimari yapısıyla göz kamaştırıyor. Boğaziçi’nin en güzel manzaralarına sahip cami, ziyaretçilerini aynı zamanda güzel bir manzaraya tanıklık ettiriyor. Caminin içindeki çiçek motifleri ve 20. yüzyılda yapılan restorasyonu, camiye hoş bir hava katıyor. Ortaköy Camii, turistlerin de en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Bu nedenle, İstanbul’un turistik yerleri arasında yer alan Ortaköy Camii’ni, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sonuç olarak, tarihi ve mimari yapısıyla göz kamaştıran Ortaköy Camii, İstanbul’un turistik yerleri arasında yer alan en güzel yerlerden biridir. Ortaköy Camii nerede, nasıl gidilir, tarihi ve özellikleri nelerdir; tüm detaylarıyla bu yazımızda bulabileceksiniz. İstanbul’a yolunuz düşerse, bu güzelliği görmeyi unutmayın.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu