Sağlık

Oruçluyken kan bağışı yapılır mı?

Kan bağışı her zaman çok büyük önem taşıyor. Hayati bir öneme sahip olan kan bağışına duyulan gereksinim de oldukça fazla… Kan ve kan ürünlerine olan talebin karşılanmasında başta Türk Kızılay’ı olmak üzere hastane kan bankaları bu önemli görevi başarı ile yerine getiriyor. Prof. Dr. Barış Malbora, kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgularken, kan bağışı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Kan merkezlerinin, kan ve kan bileşenlerine olan talepleri zamanında karşılayabilmek için yeterli stok bulundurma ve fazla stoktan dolayı bozulmaları engelleyecek stok politikaları üretmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Malbora, “Yakın zamanda yaşadığımız büyük depremde bu politikaların ne denli önemli olduğunu maalesef hep birlikte yaşayarak anladık. Bu konuda bizlerin, yani bugünün sağlıklı insanlarının da dikkat etmesi gereken önemli notalar var. Geçmiş yıllarda kan nakli, ‘tam kan’ adı altında tüm kan bileşenlerini bir arada kapsarken günümüzde bu kan bileşenleri yüksek teknolojili cihazlarla birbirinden ayrıştırarak daha verimli kullanılmakta ve bir gönüllüden alınan numune ile farklı kan bileşenlerine ihtiyacı olan birden fazla hastaya şifa olunabilir” dedi.

Kan bileşenleri, kırmızı kan, kan pıhtılaştırıcı hücrelerimizi barındıran ‘trombosit süspansiyonu’, ‘plazma’ ve nadiren ihtiyaç duyulan, vücudun savunma hücreleri çok azalan ve mikroplarla savaşan beyaz küre ismindeki hücrelerin dışarıdan temininde kullanılan ‘granülosit süspansiyonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barış Malbora, bu ürünlerin elde edilmesinde çok çeşitli tıbbi yöntemlerin olduğunu dile getirdi.

“Örneğin, kırmızı kan ihtiyacı olan hastalar için eritrosit süspansiyonu eldesi için tam kan toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu santrifüj işlemi sonrasında iki önemli bileşene ayrılır. ‘Trombositten zengin plazma’ ve ‘eritrosit süspansiyonu’ şeklinde ayrışır. Trombositten zengin plazma ise yeniden santrifüj edilerek ‘trombosit süspansiyonu’ ve ‘plazma’ya ayrışır. Yani bu yöntem ile bir sağlıklı gönüllüden üç ayrı kan bileşeni elde edilmiş olur. Yani bir gönüllü üç farklı soruna sahip üç ayrı hastaya can olabilir. Bu işlem gönüllünün hayatından sadece 30-40 dakikasını alırken, üç ayrı hastaya ömürlük can olur.Bir diğer yöntem ise sadece trombositin elde edildiği ve ‘aferez’ isimli özel cihazlarla elde edilen ve diğer yönteme göre daha kaliteli trombositin elde edildiği yöntemdir.

İlk yöntemle, bir gönüllüden elde edilen trombosit miktarı erişkin bir hastaya yeterli gelmez ve birden fazla hastanın benzer yöntemle elde edilmiş trombositleri birleştirilir ve bu yöntemle elde edilen trombosite ‘havuzlamış’ trombosit ismi verilir. İkinci yöntemde ise bir gönüllüden elde edilen trombosit miktarı rahatlıkla erişkin bir hastanın ihtiyacını karşılar. Bu yöntemle elde edilen ürüne ise ‘aferez trombosit süspansiyonu’ denir. Birinci yöntemden elde edilen trombositin 6 ila 8 katı kadar daha fazla ürün elde edilebilir. Hasta için bu yöntem çok daha sağlıklıdır. Aferez yöntemiyle trombositin elde edilebilmesi için gönüllülerimizin gününden bir saatini ayırması yeterli olacaktır. Ayrıca, eğer gönüllünün kan değerleri uygun ise iki hatta üç ünite trombosit süspansiyonu tek seferde elde edilebilir. Yani hayatımızdan ayıracağımız bir saat kanamaya meyli olan üç hastanın hayata tutunmasına katkı sağlayabilir.”

Kan bileşenlerinin çeşitlerine göre saklama koşulları ve süresi değişiklikler gösterdiğini vugulayan uzman isim, “Örneğin ‘tam kan’ 2-6 derecede, alarmlı ve ısı kontrollü bir kan saklama dolabında 35 gün saklanabilir. ‘Eritrosit süspansiyonu’ ise aynı koşullarda 42 güne kadar saklanabilir. Trombosit süspansiyonu’ için bu kadar şanslı değiliz maalesef.

Çünkü bu kan bileşeninin ömrü sadece 5 gündür. Bunun için ‘trombosit süspansiyonu’ özel torbalar içinde 20-24 derece sıcaklıkta ajitatör ismindeki cihazlarda sürekli sallanmak şartıyla fonksiyonlarını korurlar. Hastalara faydasının en üst düzeyde olması için tüm kan bileşenlerinin, toplandıktan sonra en kısa sürede verilmesi uygun olacaktır. Ayrıca unutmamak gerekir ki depolanma ömrü en kısa olan ‘trombosit süspansiyonu’ kanamalı hastalar için hem acil hem de taze verilmesi gereken bir kan bileşenidir.” dedi

KAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Kan bağışı ile ilgili doğru bilinen yanlışlara değinen Prof. Dr. Barış Malbora, Bu yanlış bilgilerden birincisi ‘toplumda sık görülen kan grubu bileşenlerine ulaşımın daha kolay olması’. Türkiye’de en sık görülen kan grubunun A Rh pozitif olduğu birçoğumuz tarafından bilinir. Bu nedenle bu kan grubuna ulaşımın diğer kan gruplarına göre çok daha kolay olduğu yanlış kanısına varılarak bu kan grubuna sahip bireyler kan bağışı konusunda ‘tembellik’ gösterebilir. Bu yanlış bir algıdır. Çünkü unutmayalım ki aynı kan grubuna sahip bir o kadar fazla hasta olacaktır.AB Rh negatif kan grubuna sahip bireyler ise kendi sağlıklarına lütfen iki kat daha fazla dikkat etsinler. Çünkü, birincisi sizin kanınız çok kıymetli. İhtiyacı olan hasta için altın değerinde bir kana sahipsiniz. İkincisi, kan bileşenlerine ihtiyacınız olursa, aman dikkat. Toplumumuzda bu kan grubuna sahip insan oranı sadece %1!” dedi.

“ORUÇ TUTMAK KAN BAĞIŞÇISI OLMAYA ENGEL DEĞİL”

Ramazan ayında Oruç tutan, yani aç ve susuz bir kişinin sağlığı elverse bile bu dönemde kan bağışçısı olmasının tıbben uygun olmadığını dile getiren Malbora, Ramazan ayında kan bağışı yapılabilmesi için çözüm önerilerini sıraladı.

“Hepimizin malumu tüm İslam aleminin kutsal ayı Ramazan. Bu ayda tüm Müslüman toplumlarında sağlığı elveren birçok kişi dini vecibelerinin bir parçası olarak oruç tutmaktadır. Oruç tutan, yani aç ve susuz bir kişinin sağlığı elverse bile bu dönemde kan bağışçısı olması tıbben uygun değildir. Bu nedenle, bu kutsal günlerde biz hekimler ve tedavi süreci devam etme zorunluluğu olan lösemi, kanser, Akdeniz anemisi (talasemi), kemik iliği yetmezliği hastaları, kemik iliği nakli olmuş kişiler ve büyük cerrahi girişimler geçirmesi gereken hastalar çok zorlanmaktadır. Hemen tüm hastaneler Ramazan ayında kan bağışı konusunda gönüllülerimizin kan verme sürecini kolaylaştırmak için iş akışlarında önemli değişiklikler yaparlar. Normal günlerde sadece mesai saatlerinde kan bağışı kabulü yapılırken Ramazan ayında bu süreç iftar sonrasına taşınır. Bu nedenle biz sağlıklı kan bağışçısı gönüllülerinde bu sağlık zincirini devam ettirmek esas olmalıdır. Yani oruç tutmak kan bağışçısı olmaya asla engel değildir.”

KAN BAĞIŞI YAPMANIZ İÇİN NELER YAPMANIZ GEREKİR?

Gönüllülerin öncelikle Kızılay şubelerine veya hastanelerin kan bankasına kimlik kartı ile başvurması ilk adımdır.
Ardından, gönüllünün sağlık durumunu gözden geçirdiğimiz anket formunu doldurması gerekir.
Bu formda, hastanın genel sağlık problemlerinin olup olmadığı, düzenli ve yakın zamanda kullandığı ilaçların varlığı, vücuduna yakın zamanda dövme yaptırıp yaptırmadığı, özellikle bulaşıcı hastalıkların yaygın ve kontrolsüz olduğu yurt dışı seyahatlerinin olup olmadığı sorgulanır.
Bu ankette gönüllünün kan bağışçısı olmasında engel olmadığı kanaatine varılırsa kan bağışı yapılabilir.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Kan bağışı, birçok insanın hayatı için önemlidir. Hayatta kalmak için kan ihtiyacı olan birçok kişi var. Bu nedenle, pek çok insan kan bağışı yaparak hayat kurtarıcı olmuştur. Ancak, oruç sırasında kan bağışı yapmak mümkün müdür? Bu konu, birçok insanın kafasında soru işaretleri bırakabilir. Oruçluyken kan bağışı yapılır mı? İşte bu konu hakkında bilmeniz gerekenler:

Oruçluyken kan bağışı yapılabilir

Kanın ihtiyacı olan birçok kişiye ulaştırılması için, gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, oruçluyken kan bağışı yapmanın da bir sakıncası yoktur. İslam dininde, hayat kurtarmak veya yardımcı olmak gibi birçok amaç için oruç tutulması daha az önemlidir. Bu nedenle, kan bağışı yapılabileceği gibi, yaşamı daha iyi hale getirmek için birçok insan da yardım edebilir.

Oruçluyken Kan bağışı yapmak sağlık açısından güvenli midir?

Kan bağışı yapmak, sağlık açısından önemlidir. Bu nedenle, kan bağışı yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Kan alımı öncesinde sağlık durumu kontrol edildiğinden sağlık sorunları olmayan kişi oruçlu olsa bile kan bağışında bulunabilir.

Kan bağışı sonrası neler yapılmalıdır?

Kan bağışı yapanlar, sıvı ve yiyecek tüketmeyi unutmamalıdırlar. Ayrıca, kan bağışı öncesinde ve sonrasında da sağlık durumları hakkında doktorlarına danışmalıdırlar. Bu şekilde, sağlık sorunları engellenebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

Son olarak, oruç sırasında kan bağışının mümkün olup olmadığını açıklığa kavuşturduktan sonra, gönüllü kan bağışçılarının sayısı artırılmalıdır. Hayat kurtarmak ve birçok kişiye yardım etmek için, kan bağışında bulunmak, erdemli bir davranış olarak kabul edilmelidir. Özellikle oruçlu olmak, insana bir hayır getirir ve alınan sevap kadar faydalı olur. İhtiyacı olan insanlara yardım etmek için, kan bağışı yapmak her zaman önemlidir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu