Teknoloji

OTOKAR ve Leonardo’dan TULPAR iş birliği

Türk zırhlı araç üreticilerinden OTOKAR ile İtalya merkezli Leonardo şirketi TULPAR ZMA’da iş birliğine gitti.

4-8 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da düzenlenen World Defense Show’da OTOKAR tarafından geliştirilen TULPAR da yer aldı. OTOKAR ile Leonardo TULPAR için güç birliği yaptı. Bu bağlamda Leonardo tarafından geliştirilen kule sistemi, TULPAR’a entegre edildi. A-129 Mangusta isimli X kullanıcısı tarafından paylaşılan görsellerde Leonardo şirketi tarafından geliştirilen HITFACT II kulesinin TULPAR’a entegre edildiği görülmekte.

EDR Magazine tarafından yapılan habere göre Suudi Arabistan’da düzenlenen fuar sonrasında Leonardo’nun tareti ile testlere başlanması planlanıyor. İki şirketin ilk başta ana pazar olarak odaklandıkları bölge ise Türkiye’nin de bulunduğu Orta Doğu bölgesi oldu. Her iki şirketten yapılan açıklamalarda TULPAR’a entegre edilen kule sisteminde bir sıkıntı olmadığı diğer TULPAR ZMA’lara da HITFACT II kule sisteminin entegre edileceği ifade edildi.

HITFACT II kulesi

Kule sistemi İtalyan şirket Leonardo tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilen bu kule sistemi daha öncesinde İtalya ve Brezilya tarafından ortak bir şekilde ortaya konulan 8×8 Centauro II zırhlı araç programı çerçevesinde de kullanılmıştı.

Kule, 120 veya 105 mm’lik bir ana topla donatılabilme özelliğine sahip. Ayrıca kule sisteminde eş eksenli bir makineli tüfek de yer almakta. İlk başta Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) olarak geliştirilen TULPAR yapılan bu entegrasyonla birlikte hafif tank sınıfında olan özelliklere sahip oldu.

İki şirket arasındaki görüşmeler 2022 yılının sonuna doğru hafif tank üzerine olası iş birliği üzerinde yürüdü. 2023 yılı itibarıyla TULPAR’ın üzerine kule çalışmalarına başlandı ve Leonardo tarafından geliştirilen kule sisteminin TULPAR’da kullanılması amacıyla iki taraf mutabakata vardı.

Yeni geliştirilen kuleli sistemin uluslararası müşterilere tanıtımı Suudi Arabistan’da düzenlenen World Defense Show vasıtasıyla gerçekleşti. EDR Magazine tarafında yapılan habere göre çok sayıda heyet TULPAR’ın yeni geliştirilen varyantına büyük ilgi gösterdi. İki şirket özellikle Orta Doğu olmak üzere satış politikasını Asya-Pasifik bölgesine yoğunlaştırması bekleniyor.

İlgili Olarak

TULPAR ZMA, Letonya’nın ihalesinde boy gösteriyor

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu