Türk Dünyası

Özbekistan UNESCO’nun 43. Oturumu için Hazırlanıyor.

UNESCO Genel Konferansı, Samarkand’ta Düzenlenecek

2025 yılında, UNESCO – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün 43. Genel Konferansı, Samarkand’ta düzenlenecek. Bu karar, Kasım 2023’teki önceki oturumda alındı. Gazeta.uz’un yazdığına göre, etkinlik 1985’ten beri ilk kez Paris dışında gerçekleştirilecek.

15 Mart’ta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, uluslararası forum için hazırlıklar yapılmasına yönelik bir kararname imzaladı.

Belgede, “Son yıllarda Özbekistan ile UNESCO arasındaki işbirliği yeni bir seviyeye yükseldi. UNESCO, ülkemizin dünya topluluğundaki otoritesini artırmak ve güçlendirmek için önemli bir platform olarak hizmet vermektedir, ikili ve çok taraflı işbirliğimizi genişletmek ve derinleştirmek için önemli bir platform sağlamaktadır” denilmektedir.

“2017-2023 yılları arasında, 14 benzersiz örneğimiz ulusal kültürel mirasımız UNESCO listelerine dahil edilmiş ve uluslararası düzeyde insanlığın mirası olarak kabul edilmiştir. Buhara şehri Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmiştir. Eylül 2023’te büyük düşünür ve ansiklopedist Abu Rayhon Beruniy’in doğumunun 1050. yıldönümü UNESCO merkezinde geniş çaptataranmıştır. ” karar tasarısında belirtilmiştir.

Kararla, UNESCO Genel Konferansı için hazırlıkların başlatılması amacıyla Başbakan Abdulla Aripov’un başkanlığında bir organizasyon komitesi oluşturulmuştur.

Oturum, İpek Yolu Samarkand turist kompleksinde gerçekleştirilecektir. Organizasyon komitesi, Samarkand’daki etkinlik mekanlarının modern teknik ve iletişim ekipmanı ile donatılması, Tiflis ve Samarkand’daki tesislerin ve gerekli otel olanaklarının hazırlanması dahil olmak üzere oturumla ilgili tüm organizasyonel konularla ilgilenecektir.

Oturum sırasında, Tiflis, Samarkand, Buhara, Hive ve Şahrizabz’de kültürel etkinlikler, geziler ve yüksek düzeyde resepsiyonlar düzenlenecektir.

Samarkand’daki oturumun önemine dair medya ürünleri ve sesli görsel eserler oluşturulması planlanmaktadır. Bunlar yerel ve yabancı medyada yayınlanacak ve aynı zamanda sosyal medya üzerinde “etiket ve meydan okumalar” gibi teknikler kullanılarak paylaşılacaktır.

“Samarkand – dünya medeniyetlerinin kesişiminde” adlı kitap-albüm, Özbekçe, Rusça, İngilizce ve Fransızca olarak yayımlanacak, ayrıca posta pulları serisi ve zarflar, takvimler ve görsel propagandalar, anma paraları, gümüş ve altın paralar da oluşturulacaktır.

Organizasyon komitesinin çalışma organı, Özbekistan Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı olacaktır. Oturumun organizasyonu için başlıca işletme, devlet birim işletmesi İnterForum olacaktır. İlgili bakanlık ve kurumların ilk yöneticileri, kararnamenin öngördüğü talimatların zamanında ve kaliteli bir şekilde uygulanmasından ve organize komite ve çalışma organının diğer operasyonel talimatlarından kişisel olarak sorumlu tutulacaktır.

Karara göre, 1 Nisan’dan itibaren Özbekistan’ın UNESCO Daimi Temsilciliği’nin kadro tablosuna bir danışman ve ikinci sekreterlik ve ek bir araç birimi dahil edilecektir.

Organizasyon Komitesi, Yüksek Eğitim, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve ilgili bakanlık ve kurumlara, “3000 yıldan fazla tarih boyunca devlet geleneğimizin, büyük atalarımızın bilimsel, kültürel ve manevi mirasının, dünya medeniyetine kattıkları paha biçilmez katkının, ülkemizde gerçekleştirilen reformların sonuçlarının, ayrıca onlarla yapılacak işbirliğin gelecekteki gelişiminin yabancı ülkelerde geniş çapta propagandasını yapma” talimatları verildi.

Karakalpakistan Bakanlar Kurulu, bölgesel ve Taşkent yönetimleri ve ilgili bakanlık ve kurumlar, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte, “ülkemizde oturum düzenlemenin önemini detaylandırmaya ve Özbekistan’ı küresel girişimlerin sahibi olarak dünya politikasının merkezlerinden biri haline getirme” amaçlı bilgilendirme ve açıklama çalışmaları düzenlemekle görevlendirildi.

Kültürel Miras Ajansı, Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Samarkand şehrindeki ilgili kültürel miras alanlarını koruma çalışmalarının yanı sıra içeriğe ve temaya dayalı sergilerin düzenlenmesi görevine getirilmiştir.

Bu haber bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu