Türk Dünyası

Özbekistan’da Yaptırıma Uğrayanların Banka Hesabı Açma Yasaklanabilir

Senato, Özbekistan’da ekonomik yaptırımlarla ilgili riskleri yönetme mekanizmalarının iyileştirilmesi hakkındaki yasal düzenlemeleri onayladı.

Merkez Bankası, ekonomik yaptırımlarla ilgili riskleri yönetme gereksinimlerini belirleme ve bu gereksinimlerin karşılanmaması durumunda önlemler ve yaptırımlar uygulama yetkisine sahip olacak. Senato’nun genel kurulunda, “Özbekistan Cumhuriyeti’nin ekonomik yaptırımlara ilişkin riskleri yönetme mekanizmalarının iyileştirilmesi nedeniyle bazı yasal düzenlemelere ve eklemelere ilişkin değişiklikler ve eklemeler” hakkındaki tasarı tartışıldı ve ilk okumada onay aldı.

Bu belge, merkez bankasının kredi ve ödeme kuruluşlarında ekonomik yaptırımlarla ilişkili riskleri yönetme gereksinimlerini belirleme ve uygun olmayan durumlarda tedbirler ve yaptırımlar uygulama yetkisini öngörüyor.

Buna göre, kredi ve ödeme kuruluşları, ekonomik yaptırımlarla ilişkili riskleri yönetme gereksinimleri çerçevesinde müşterilerin hesap açılmasını ve işlemlerin gerçekleştirilmesini reddetme hakkına sahip olacak.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Abrorkhodja Turdaliev, mevcut mevzuatın ekonomik yaptırımlarla ilgili risklerin düzenlenmesi ve denetlenmesi için gerekli yasal normları içermediğini belirtti. Ayrıca, ticari bankaların yasalara göre hesap açma ve işlem yapma zorunluluğu, ekonomik yaptırımlara tabi kişilerin yerel bankalarda serbestçe hesap açmalarına ve bunlar aracılığıyla işlem yapmalarına izin vermektedir. Bu durum, uluslararası finansal piyasalara erişimde kısıtlamalara ve işletmeler için sınır ötesi transferlerde kesintilere yol açabilecek, yerel ticari bankalara ekonomik yaptırımlar uygulanması da dahil olmak üzere tüm bankacılık sistemi üzerinde ekonomik yaptırımlarla ilişkili risklerin olasılığını önemli ölçüde artırmaktadır.

Tasarı, milletvekilleri tarafından ilk okumada kabul edildi.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu