Pakistan’ın J-35 savaş uçakları tedarik edeceği iddiası
Army Recognition tarafından yapılan habere göre Pakistan, Çin üretimi beşinci nesil J-35 savaş uçaklarının tedarikini onayladı. Habere göre bahse konu savaş uçakları önümüzdeki 24 ay içinde teslim edilecek.
Bu karar, Pakistan’ın hava kuvvetlerini modernize etme ve Hindistan’a karşı stratejik konumunu güçlendirme çabalarında önemli bir adım teşkil etmekte. Bu bağlamda Pakistan Hava Kuvvetleri’nden pilotların uçağı kullanmak için Çin’de eğitim aldığı ifade edilmekte.
Analistler, bu tedarik programının, Hindistan’ın 2035 civarında hizmete girmesi beklenen ve AMCA programı kapsamında Hindistan içerisinde geliştirilen savaş uçağını tanıtana kadar Pakistan’a önümüzdeki 8 yıl boyunca hava araçlarında niteliksel bir üstünlük sağlayabileceğini öne sürüyor. Bu süre zarfında J-35’in Pakistan içindeki kritik yetenek boşluklarını doldurması ve bölgesel güvenlik zorluklarına daha etkili bir şekilde yanıt verme yeteneğini artırması bekleniyor.
J-35A, Çin tarafından geliştirilen ve ABD üretimi F-35 gibi Batılı modellerle rekabet etmek üzere tasarlanmış çok rollü beşinci nesil düşük radar görünürlüğüne sahip bir savaş uçağıdır. Shenyang Aircraft Corporation (SAC) tarafından üretilen uçak, ilk olarak 2012’de tanıtılan FC-31 Gyrfalcon prototipinden türetilmiştir. Hava üstünlüğü ve kara taarruzları için gelişmiş teknolojilere sahip olan uçak, Çin tasarımı bir AESA radarına ve elektro-optik hedefleme sistemine sahiptir.
J-35A, PL serisi hava-hava füzeleri, gemisavar füzeleri ve hassas güdümlü mühimmatlar dahil olmak üzere 8 tona kadar yük taşıyabilmektedir. WS-13 veya WS-21 motorlarıyla donatılan uçağın azami hızı Mach 1.8’dir. Bu bağlamda uçağın operasyonel menzili ve sensör entegrasyonu bakımında F-35’in gerisinde kaldığı ifade edilmektedir.
J-35’in tedariki, uzun süredir JF-17 Thunder ve F-16 gibi dördüncü nesil platformlara güvenen Pakistan Hava Kuvvetleri için önemli bir değişimi temsil edebilir. J-35’in bu sistemleri tamamlaması ve Pakistan filosuna gelişmiş operasyon kabiliyetleri getirmesi beklenebilir. Ek olarak dikkat çeken diğer bir husus ise envanterinde JF-17 ve J-10C gibi Çin üretimi platformlar barındıran Pakistan’ın Çin’e bu alanda daha bağımlı hale gelmesi. Bahse konu tedarik, İslamabad ve Pekin arasındaki derinleşen stratejik savunma bağlarını da yansıtmakta.
İlgili Olarak
Pakistan’dan JF-17 uçaklarına nükleer seyir füzesi kabiliyeti
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı