Türk Dünyası

Pécs Üniversitesi Araştırmacıları, COVID ve SARS Virüslerinin Kökenini Araştırıyor

 

Hostinger Üniversite Viroloji Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, COVID-19 salgınının kökenini inceledikleri sırada, insanlığa risk oluşturan SARS benzeri virüslerin evrimi ve ortaya çıkışının, kuzey Hindistan’ın subtropikal bölgesi ile ilişkilendirilebileceğini belirttiler.

Pécs Üniversitesi virologları, COVID salgınının kökeni hakkındaki araştırmalarında uluslararası işbirliği çerçevesinde büyük başarı elde ettiler. Uzmanlar, son on yıl boyunca çeşitli viral salgınların kökenleri, mekanizmaları ve önlenmesini anlamak amacıyla dünya çapında sayısız keşif seferinde bulundular.

Molecular Ecology dergisinde yayımlanan güncel araştırmaları, Vietnam ve sarbecovirüsleri üzerinde yoğunlaştırdı. Bu grup, son yıllarda çok konuşulan SARS-CoV-1’i ve COVID-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2’yi içeriyor.

Pécs (güneybatı Macaristan) virologlarının en son çalışması, “SARS-CoV-2’nin doğadan köken aldığına dair geniş kabul gören bilimsel görüşü destekliyor,” diye belirtti araştırmacılar. Araştırma, bugüne kadar bilinmeyen bir SARS virüslerinin gelişim sürecini ortaya çıkardığı için daha derin bağlantıları aydınlatıyor.

Vietnam’ın coğrafi konumu özellikle ilgi çekici, çünkü kuzey ve güney bölgeler farklı iklim koşullarına ve dolayısıyla farklı ekolojik özelliklere sahip. Uzmanlar ülkenin çeşitli bölgelerinden örnekler topladı ve toplamda 38 yeni keşfedilmiş SARS benzeri virüs tespit etti. Yeni virüsler arasında SARS-CoV-1 veya SARS-CoV-2’nin evrimsel atası olarak yorumlanabilecek bazıları bulunuyordu, ancak ilginç bir şekilde ikisinin karışımı da tespit edildi.

Ancak en dikkat çekici sonucun, yeni virüslerin tanımlanması konusunda olmadığı şaşırtıcı bir şekilde, ülkenin ekolojik ve iklimsel olarak farklı kuzey ve güney bölgelerinin virüslerin ortaya çıkışı ve gelişimi için çok farklı “atölyeler” olduğudur.

Araştırmacılar, “Araştırmanın sonuçlarına göre, insanlığa risk oluşturan SARS benzeri virüslerin evrimi ve ortaya çıkışının, kuzey Hindistan’ın subtropikal bölgesiyle ilişkilendirilebileceği görülüyor,” dediler. Virologlar, bu durumun, kış uykusu veya farklı türlerin bileşimi ve yaşam tarzı gibi yaban hayatının yaşam döngüsünü etkileyen bir dizi parametreden kaynaklanabileceğini düşündüklerini belirtti.

İletişime göre, araştırmanın sonuçları sadece bilimsel anlamda olağanüstü değil, aynı zamanda gelecekteki salgınların önlenmesine ve etkili yönetimine katkıda bulunarak topluma uzun vadeli fayda sağlayacak. “Bu virüslerin nereden geldiğini bildiğimizde, potansiyel salgınlara karşı daha iyi hazırlanabilir ve insan hastalıklarına katkıda bulunan süreçleri azaltabiliriz. Bunlar, bu virüslerin bulunabileceği alanlarda biyoçeşitliliği korumak ve yaban hayatının ticaretini ve tüketimini kısıtlamak da dahil olmak üzere,” şeklinde sonlandı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu