Yaşam

Petrol Nasıl Oluşur? Petrolün Oluşumu: Jeolojik Süreçler Ve Enerji Kaynağı Olarak Kullanımı

 

Hostinger

expand

KAYNAKCnnturk.com

 Aynı zamanda dünyanın birçok farklı yerinde yer altında ortaya çıkmış bir doğal kaynak olduğunu söylemek gerekir. Tabii bu durum sadece petrolde yine aynı zamanda doğalgaz ve kömür enerji kaynakları içinde geçerlidir.

 Petrol Nasıl Oluşur?

 Jeolojik olarak ele alınması ile beraber aşamalı şekilde ve milyonlarca yıl içerisinde petrol oluşumu gerçekleşmiştir. Genel olarak ise denizlerdeki bitki ve hayvanların çürümesi ile birlikte onların kalıntılarından oluşan bir kaynak olduğunu söylemek mümkündür.

 Bu kalıntılar özellikle deniz yatağında milyonlarca yıl içerisinde çürüme gösterir. Daha sonra geriye sadece yağlı maddeler kalır. Büyük kaya katmanları ile çamur altında kalan yağlı maddeler süreç sonunda petrol veya doğalgaza dönüşür. Yani görüldüğü gibi petrol tamamen doğal bir yapı olarak dünyanın bir parçasıdır.

 Petrolün Oluşumu: Jeolojik Süreçler ve Enerji Kaynağı Olarak Kullanımı

 Hem kimyasal hem de fiziksel olarak öne çıkan unsurlar kapsamında petrol oluşumu gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bu oluşum jeolojik süreçler dahilinde ele alınır ve sağlanır.

 – Öncelik olarak bitki ve hayvanların denizlerde çürümesi ile birlikte sürecin başladığını söylemek gerekir.

 – Daha sonra bu çürümüş canlıların kalıntıları deniz yatağında milyonlarca yıl içerisinde çürüme evresini tamamlanır.

 – Bunun ardından yağlı madde geriye kalır.

 – Çamur altında ya da büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler ise zaman içerisinde petrole dönüşür.

 Genel çerçevede bu durum kimyasal bir süreç içerisinde ele alınmaktadır. Tabii söz konusu milyonlarca bir süreç olduğu için aynı zamanda fiziksel bir oluşum modelinden de ele alınır. Genel çerçevede deniz kökenli organik maddeleri çökelmesinin yanı sıra, ısı ve basınç altında oluşan organik ürün olarak da değerlendirilir.

 Petrolün Enerji Kaynağı Olarak Kullanımı

 Dünya çapında enerji kullanımı açısından en çok değerlendirilen yenilenmeyen yakıtlardır. Aynı zamanda bunlar fosil yakıt olarak bilinir ve %80 gibi bir enerji miktarını karşılar. Bunlar içerisinde en fazla kullanılan ise şüphesiz petroldür.

 Bu doğrultuda ilk olarak hareket eden araçlar için kullanılan bir enerjidir. Bu doğrultuda karayolları, havayolları ve deniz ile tren yolları kapsamında değerlendirilir. Aynı zamanda uzay ve havacılık konusunda da yine önemli yer taşımaktadır.

 Diğer yandan petrol enerji kaynağı olarak elektrik santralleri üzerinden de değerlendirilir. Özellikle termik santrallerinde elektrik üretimi noktasında ele alınır ve dönüştürülerek kullanılır. Birçok farklı element ve kimyasal yapı üzerinden oluşan petrol, özellikle jeolojik oluşum kapsamında milyonlarca yıl içerisinde ortaya çıkar. Çok uzun yıllar daha insanlık için en önemli enerji kaynağı olarak öne çıkacaktır.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu