Teknoloji

Polonya’nın F-15EX savaş uçağı tedarikinde görüşmeler sürüyor

 

Hostinger

Polonya geçtiğimiz sene düzenlenen MSPO 2023 Savunma Sanayii Fuarı sırasında F-15EX Eagle II uçakları ile ilgilendiklerini açıklamıştı.

Army Recognition tarafında yapılan habere göre Polonya’nın Boeing yapımı F-15EX Eagle II savaş uçağı tedariki süreci ilerlemeye başladı. Bu bağlamda Polonya’nın F-15EX Eagle II savaş uçaklarına olan ilgisi geçtiğimiz seneye dayanıyor.

Boeing yetkililerine göre 2024 yılının başında Boeing, Polonya Hava Kuvvetleri ve Polonya Silahlanma Ajansı yetkilileri ile arasında üçlü görüşmeler gerçekleşmişti. Bir Boeing yetkilisi Leh savunma sanayii medyası Defence24’e verdiği röportajda Polonya’nın F-15EX Eagle II savaş uçaklarının tedariki ile birlikte ülke içerisinde üretime dair görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti. Yerel üretim için belirlenecek belli parçaların üretimi ile birlikte teknik destek alanlarında iş birliğinin yapılması da ayrıca planlanıyor.

F-15EX Eagle II Savaş Uçağı (Görsel: ABD Hava Kuvvetleri)

Polonya’nın F-15EX Eagle II savaş uçaklarına olan ilgisi

Polonya, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan dolayı havadaki gücünü arttırmak için geçtiğimiz yıl yeni uçak tedariklerine kapı aralamıştı. Bu kapsamda Boeing, Polonya’da her yıl düzenlenen MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda F-15EX Eagle II savaş uçağını sergilemişti. Polonya’nın muhtemelen 2 filo kadar yani 32 adet savaş uçağı tedarik edebileceği aktarılmıştı. Yapılan haberlere göre geçen seneden beri 32 adet F-15EX Eagle II savaş uçağının tedarik edilmesine yönelik planlamalardan eksilme veya artış durumu yaşanmamıştır..

Boeing, MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda Polonya Silahlı Kuvvetleri’ne F-15EX uçaklarını satın alma teklifini yapmıştı. Şirkete göre Polonya’nın Boeing üretimi F-15EX’lerle ilgilenmesi fuar ile birlikte başladı. Boeing’in resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise F-15EX Polonya’ya inmeye hazır. Eşsiz hızı, menzili ve taşıma kapasitesiyle F15EX, Polonya’nın ve NATO İttifakının ulusal güvenlik ihtiyaçlarını artıracaktır.” ifadeleri yer almıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa ve Amerika Kıtası Küresel İş Geliştirme Kıdemli Direktörü Tim Flood ise şunları söylemişti:

“Polonya’nın F-15EX’e olan ilgisi, askeri kuvvetlerinin hazırlıklılığına ve etkinliğine olan bağlılığını doğruluyor. F-15EX, Polonya’nın bağımsız savunma yetenekleri geliştirme hedefini destekleyecek sağlam bir endüstri planının yanı sıra üstün birlikte çalışabilirlik, desteklenebilirlik ve uygun fiyat sunuyor.”

F-15EX Eagle II Savaş Uçağı

Mayıs 2023’te ise Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı’ndaki Polonya Hava Kuvvetleri Müfettişi General Ireneusz Nowak, Polonya’nın iki ek filoya ihtiyacı olduğunu ifade etmişti. Nowak o dönemde Polonya Basın Ajansı’na verdiği demeçte, “Analizimiz, mevcut tehdit seviyesi göz önüne alındığında, Polonya için ideal savaş uçağı miktarının 10 filo, yani 160 uçağa eşit olduğunu gösteriyor. Şu anda Polonya’da 48 adet F-16 savaş uçağı bulunuyor ve F-35 ve FA-50 savaş uçaklarının sözleşmeli olarak satın alınmasıyla bu toplam sekiz filoya ulaşıyor. İleriye baktığımızda iki ek filonun donatılması planlanıyor.” demişti.

İlgili Olarak

Polonya’nın ilk F-35A savaş uçağı üretim hattında

Polonya’nın Güney Kore üretimi balistik füzesi görüntülendi

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu