Teknoloji

Rafale savaş uçağından A400M’e havada yakıt ikmali

 

Hostinger

Fransız Donanmasına ait Rafale M savaş uçağından A400M nakliye uçağına ilk kez havadan yakıt ikmali gerçekleştirildi.

Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA) tarafından resmi LinkedIn hesabı üzerinden yapılan habere göre Fransız Donanmasına ait bir Rafale M savaş uçağı, yeni bir yakıt ikmal podunun yeteneklerini test etmek üzere uçuş sırasında A400M nakliye uçağına havadan yakıt ikmali yaptı. Safran Aerosystems tarafından geliştirilen NARANG yakıt ikmal podu, temelde Rafale F3-R standardı ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu bağlamda Fransız üretici Dassault Aviation, savaş uçağının küçük bir tanker uçağı olarak çalışmasını sağlamaktadır.

Ayrıca NARANG’dan bir önceki IN 234000 modelinde dakikada 530 litre yakıt ikmali yapılabilirken, Yeni Nesil Yakıt İkmal Podu (NARANG) sayesinde dakikada 750 ila 1.000 litre yakıt sağlanabilmektedir. Bu doğrultuda NARANG, uçak gemisinden 400 deniz mili uzaklıkta ilgili uçaklara 2 tona kadar yakıt sağlayabilmektedir. Zone Militaire tarafından yapılan habere göre ise yakıt ikmali süresini kısaltan bu yüksek verime ek olarak, NARANG, arıza yeri bulma yardımı, kendi kendine testler gibi entegre bakım işlevlerine sahiptir.

Rafale savaş uçağının NARANG havadan yakıt ikmal sistemi

Bu bağlamda Fransız Savunma Tedarik Ajansı’nın (DGA) Fransız Safran şirketinin bir iştiraki olan Zodiac Fuel & Inerting Systems firmasına 16 adet NARANG siparişi verdiği bildirilmektedir. Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri genellikle uzun uçuşlarda savaş uçaklarına uçuş sırasında yakıt ikmali yapmak için A330 MRTT ile birlikte A400M uçaklarını kullanmaktadır.

Ancak bu test sırasında A400M, Charles de Gaulle uçak gemisinde bulunan diğer uçaklara denizde yakıt ikmali yapmak üzere Fransız Donanmasına ait Rafale tarafından kullanılacak olan NARANG’ın denenmesi sırasında bir E-2D Hawkeye AEW&C (Havadan Erken Uyarı ve Kontrol) uçağını simüle eden vekil alıcı olarak rol aldı.

NARANG’ın ilk operasyonel kabiliyeti Ocak 2021’de Fransız Donanması tarafından onaylanmıştı. Uçak gemisinde konuşlu hava gücü grubu olan GAé’nin E-2C Hawkeye HİK uçaklarının yakıt almak için bir yakıt ikmal bomu bulunmadığından, Rafale M şimdilik yalnızca aynı tipteki diğer uçaklara yakıt ikmali yapabilmektedir. Bu durum 2027 yılında Charles de Gaulle uçak gemisinde konuşlu HİK uçaklarının bağlı olduğu filo Flotille 4F’ye teslim edilecek olan 3 adet E-2D Advanced Hawkeye uçağı için geçerli olmayacaktır.

Bir Rafale savaş uçağından diğer Rafale savaş uçağına havada yakıt ikmali (Görsel: Dassault Aviation)

NARANG havadan yakıt ikmal podu

Mart 2021’de hizmete giren Rafale F3-R, NARANG podları sayesinde yeni bir havada yakıt ikmali kabiliyeti getirdi. Pod, Safran tarafından daha önce emekli olan Etendard ve Super Etendard ve şimdi de Rafale tarafından kullanılan önceki sistemlerden alınan dersler temelinde üretildi. Ayrıca Safran, önceki podun Rafale’nin dakikada 530 litre yakıt ikmali yapmasına olanak tanıdığını, yeni nesil sistemin ise bu oranı dakikada 750/1.000 litreye çıkardığını belirtmektedir.

İlgili Olarak

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu