Sağlık

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? – Sağlık Haberleri

Sabah ve gün içinde düzenli olarak kullanılan ilaçların ya da besin takviyelerinin sahurda alınması gerektiğini belirten Eral, “Sahurda yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olun. Bu öğünde amacımız sadece doymak olmamalı, gün boyu bütünsel sağlığımızı koruyacak besinlerle bir öğün planlamak olmalı. Öncelikle sabahları almanız gereken ilaçlarınız varsa muhakkak sahurda almayı ihmal etmeyin. Yeterli su tükettiğinizden emin olun. Sizi uzun süre tok tutacak lifli besinleri tercih edin. Taze mevsim meyvelerinden en az porsiyon tüketmeye çalışın. Bol yeşillik, domates, gibi mevsim sebzelerini mutlaka tüketmeye çalışın. Yumurta tok tutacak güzel bir alternatiftir. Özellikle haşlanmış yumurta tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Bağırsak sağlığınız için kaliteli yağ gruplarını ihmal etmeyin. Zeytin, ceviz, çiğ fındık/fıstık grubuna muhakkak yer verin. Tokluk sürenizi uzatmak için Ramazan pidesi yerine tam buğday, tam tahıllı yulaf, çavdar gibi lifli ekmekleri tercih edin” ifadelerini kullandı.

İftarda yeme sırası nasıl olmalı

İftarda ise su ve çorbayı mutlaka tüketmek gerektiğini aktaran Diyetisyen Şükriye Eral, “İlk dikkat etmemiz gereken gün içinde alamadığımız kaybettiğimiz suyu yerine koyabilmek bu yüzden yudum yudum en az 3-4 bardak su içiniz. Gün boyu boş ve hareketsiz kalan bağırsaklara doğrudan katı besinler yollamak çok doğru bir tercih olmayacaktır. Bu yüzden bu ay boyunca sofranızdan çorbayı eksik etmemeye çalışın. Ağır yemeklerden kaçının. Yemeklerinizi haşlama, fırın, ızgara yöntemleriyle pişirin. Tencere yemeklerinizde yoğun salça, sos, krema kullanmaktan kaçının. Salata, söğüş gibi mevsim meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış bol renkli antioksidan açısından zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin” ifadelerini kullandı.

Çorbadan sonra salatayla devam ederek daha sonrasında ana yemeğe geçilebileceğini ifade eden Eral, “Eğer menünüzde tatlı varsa tatlınızı iftardan1-1,5 saat sonra çay, kahvenizin yanında ara öğün olarak tüketmeniz daha doğru bir tercih olacaktır” diye konuştu.

İftar sonrası bir ara öğün yapın

İftar sonrası en az 1 ara öğün yapılması gerektiğini dile getiren Eral, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İftardan sahura kadar uzun bir açlık süresinden bahsediyoruz. Hem kan şekerimizi dengelemek için hem de gün içinde alamadığımız besin gruplarını tüketebilmek için en az 1 ara öğün yapmayı ihmal etmeyin. Gün içinde tüketemediğiniz özellikle taze meyvenizi bu ara öğünde tüketmeye özen gösterin. Her gün muhakkak bir probiyotik kaynağını beslenmenize ekleyin. Ev yapımı yoğurt, probiyotikli yoğurt veya içecekler, gün içinde tüketemediğiniz kaliteli omega-3 kaynakları çiğ kuruyemişleri bu öğünde tüketmeye özen gösterin. Çay, kahve gibi fazla diüretik almaktan kaçının. İçtiğiniz her bir çay bardağı çayın yanında 1 su bardağı su tüketmeye çalışın. İftar sonrası uyku saatinize göre ara öğün sayısını artırabilirsiniz.”

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Ramazan ayı büyük bir ibadet ve bereket ayıdır. Birçoğumuzun iftardan sahura kadar oruç tuttuğu bir aydır. Ancak Ramazan ayında doğru beslenmek çok önemlidir. İftar ve sahurda sağlıklı ve besleyici yiyecekler tüketmek, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmenize yardımcı olacaktır. Peki Ramazan ayında nasıl beslenmek gerekir? İşte size bazı ipuçları:

İftarı Hafif ve Dengeli Olarak Açın

İftarınızı hafif ve sağlıklı yiyeceklerle açın. Aşırı yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçının. İftar yemeğinizde, zengin bir çorba, proteinli bir ana yemek ve taze meyve veya sebzeler bulundurabilirsiniz. Meyve ya da tatlı için de elma, portakal veya kuru hurma tercih edebilirsiniz.

Sahura Kalkın

Sahura kalkmak metabolizmanızın düzenli çalışmasına yardımcı olur ve gün boyunca enerji sağlar. Sahurda protein, lif ve kompleks karbonhidratlar almanızı öneririz. Bu besinler, gün boyunca tok hissetmenize ve kan şekeri seviyelerinizi sabit tutmanıza yardımcı olacaktır.

Su İçmekten Vazgeçmeyin

Günde en az 8-10 bardak su tüketmenizi öneririz. Su, vücut fonksiyonları için çok önemlidir ve oruç tutarken sıvı kaybı artar. Bu nedenle, iftardan sahura kadar su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, çay veya kahve gibi kafeinli içeceklerden kaçınmanız gerekir, çünkü bu tür içecekler sıvı kaybınızı artırabilir.

Yiyecekleri Doğru Şekilde Hazırlayın

Ramazan ayında beslenme, yalnızca ne yediğiniz değil, aynı zamanda yiyeceklerin hazırlanma şekliyle de ilgilidir. Kızartma veya aşırı yağlı yiyecekler yerine, buharda pişmiş, ızgara veya fırında pişmiş yiyecekleri tercih edin. Yiyecekleri az yağlı pişirmek, kilo alma riskinizi azaltır ve kalp sağlığınızı korur.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, vücudunuzun gün boyunca enerjik hissetmesine yardımcı olur ve oruç tutmanın zorluklarını azaltır. Her gün sağlıklı yiyecekler tüketmek için çaba sarf edin ve vücudunuz için doğru benzinle yakıtlandığından emin olun. İftar ve sahurda besleyici, hafif ve sağlıklı yiyecekler tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Herkesin hayırlı bir Ramazan ayı geçirmesi dileğiyle.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu