Sağlık

Ramazan’da hangi besinler tercih edilmeli, nelerden uzak durulmalı?

Ramazan’da, beslenme alışkanlıklarının ve saatlerinin değişmesi sebebiyle sindirim sistemi rahatsızlıkları daha sık görülmektedir. Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Ancak sağlıklı ve doğru şekilde beslenmeye dikkat edilmeli ve gerektiğinde ilaç kullanılması gerekmektedir.

Ramazan’da özellikle iftar ve sahur sonrasında hazımsızlık ve şişkinlik, yeterli su tüketilmemesine bağlı kabızlık, uzun süreli açlığa bağlı reflü ve mide ekşimesi gibi sindirimle ilgili şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Sindirim sisteminin bağışıklık sistemini doğrudan etkilemesi de beslenme tercihlerine dikkat edilmesini gerektirmektedir.

Ramazan’da sindirim problemleri yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için her şeyden önce yeterli su tüketimine ihtiyaç vardır. İftardan sonra sahura kadar bol su tüketilmelidir. Diğer çay, meşrubat veya soda gibi içeceklerin suyun yerini tutmayacağını bilmenizde ve sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlamak için 2 ila 3 litre suyu küçük yudumlarla içmenizde fayda vardır.

Lifli besinler tercih edilmeli

Lif, sindirim işlemindeki en yararlı ögelerden biridir. Şişkinlik ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle beslenmenizde yeterli lif almak, bol sıvı tüketmek ve iftar sonrasında yürüyüşü ihmal etmemek kabızlık riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Açlıkla, yiyeceklerin yeterince çiğnemeden yutulması da mide ağrısı, hazımsızlık ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Hızlı bir şekilde yemek yemekten ve tamamen doymaktan kaçınılması bu noktada önem taşımaktadır.

Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı

Yüksek yağ içeriğine sahip yiyeceklerin sindirilmesi uzun zaman alır. Bu durum halsiz hissetmenize ve özellikle mide ağrıları ve mide bulantısı yaşamanıza neden olabilir.

Yağlı, asitli ve baharatlı yiyecekler yerine karbonhidrat, protein ve lif kaynağı sebzeler doğru porsiyonlarla tüketilmelidir. Haşlama, ızgara ve fırın yemeklerinin tercih edilmesi birçok açıdan rahatlık sağlayacaktır.

Beyaz pirinç ve beyaz ekmekten, yüksek glisemik indeksleri sebebiyle kaçınılmalıdır. Sindirim sisteminde şişkinliğe bağlı ağrıya ve birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin!

Bilinen mide hastalığı olan hastaların Ramazan sürecinde diğer kişilere nazaran çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sindirim probleminiz varsa, oruca başlamadan ya da beslenme alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışmanız önem taşır. İlaç almamak mide veya bağırsaklarınıza zarar verebileceğinden, Ramazan ayında ilaç saatleriniz ve dozlarınız hakkında görüşmeniz çok önemlidir.

Yaşayacağınız şikayetlerde mutlaka gastroenteroloji uzmanınıza başvurmanız gerekir. Uygun ilaç kullanımına ve sağlıklı beslenmeye rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda, belli bir dönem oruç tutmaya ara verilmesi ve de endoskopi tetkiki ile ayırıcı tanı yapılması gerekebilmektedir.

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Ramazan ayı, aynı zamanda sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olunması gereken bir aydır. Çünkü, gün boyu aç kalmak, daha da önemlisi susuz kalmak, vücutta bazı fizyolojik değişimlere neden olur. Peki Ramazan ayında hangi besinleri tercih etmeliyiz, hangilerinden uzak durmalıyız?

İlk olarak, iftar sofralarımızda karbonhidrat, protein ve yağ dengesine dikkat etmeliyiz. Öğünlerimizi tek bir besine odaklanarak, yani sadece pilava veya sadece ete ağırlık vererek yapmamalıyız. Aksi halde, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu vücudumuzda ciddi eksiklikler oluşabilir.

İkinci olarak, Ramazan ayında sıvı tüketimi çok önemlidir. Susuz kalmak vücutta dehidrasyona, yani su kaybına neden olur ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İftardan sahura kadar aralıklı olarak su, ayran, doğal meyve suları gibi sıvı tüketmek önemlidir. Ancak, aşırı şeker içeren, hazır meyve suları yerine taze meyve suyu veya evde yapılan sular tercih edilmelidir.

Üçüncü olarak, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu tür yiyecekler hem hazımsızlık, hem de vücut ağırlığı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, tuzlu yiyecekler de tansiyona neden olabilir. Bunun yerine, sebzeler, meyveler, bakliyatlar, süt ürünleri ve protein kaynakları olan balık, tavuk, hindi gibi besinler tüketebiliriz.

Son olarak, Ramazan ayında tok tutan, uzun süreli enerji sağlayan besinleri tercih edebiliriz. Bu besinler arasında yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, sütlü tatlılar ve lifli besinler yer alır. Ancak, bu besinlerin tüketimi aşırıya kaçtığında yine de olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.

Özetle, Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için denge, çeşitlilik ve ölçü kavramlarına dikkat etmeliyiz. Aşırılıklardan kaçınarak, sıvı tüketimimize özen göstererek, uygun besinleri seçerek sağlıklı bir Ramazan geçirebiliriz.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu