Türk Dünyası

Romanya’daki Kasabada Macar İsimli Sokaklar Açılacak

 

Hostinger Baia Mare’de Macar Kişiliklerinin Adı Verilecek Sokaklar

Maramureş (Máramaros) İlçesi Demokratik Macaristan Birliği (RMDSZ) şubesinin başkanı Zsolt Pintér, Baia Mare’de (Nagybánya, Romanya) Macar topluluğu için önemli olan yerlere Macar kişiliklerin adının verileceğini söyledi.

8 Ekim’de yapılan son toplantılarında, Maramureş İlçesi yerel yönetim temsilcileri, RMDSZ’nin başlattığı karar tasarısını benimsedi. Pintér, şehirdeki yüzde 10’dan biraz fazla Macar nüfusunun bulunduğu dağıtık bir yerleşim yeri olan Baia Mare’deki iki küçük sokağın adının yazar Mór Jókai ve oyuncu Márton Lendvay olarak kabul edildiğini belirtti.

Jókai Tepesi yakınında bulunan şehir parkının altındaki sokak Mór Jókai’nin adını aldığını açıkladı. Tepenin adı, yazarın 1876’daki Baia Mare ziyaretinden bu yana Macar topluluğu tarafından Jókai Tepesi olarak biliniyor. Aynı zamanda, şehir altın madenciliği ve sanat kolonisi tarihiyle tanındığı için, iki önde gelen Macar kişilik dışında sokağın ismini, Romanya doğumlu maden sahibi ve siyasetçi Elek Pokol (Alexiu Pokol) ve Almanya doğumlu ekspresyonist ressam Walter Friedrich olarak belirlendi.

Toplantıda, belediye meclisinin RMDSZ’nin önerisiyle yerel tarihçi ve emekli arşivist Béla Balogh’a fahri vatandaşlık unvanı verme kararı da aldığını belirtti.

Pintér, “Baia Mare Macar topluluğu uzun süredir şehirde Macar kişiliklerin adının verilmesi konusunda bir arzuya sahipti. RMDSZ fraksiyonu, kendi kendine otomatik olarak sona eren yerel yönetim döngüsünde en az iki Macar sokak adı kabul etme hedefini belirledi ve bu uzun süren siyasi müzakerelerin ardından sonunda başarıya ulaştı” dedi.

Pintér, “1989’dan sonra Baia Mare’de az sayıda Macar sokak adı benimsendi. Örneğin, sadece Nagybánya Sanatçılar Kolonisi’nin kurucuları Károly Ferenczy ve Simon Hollósy’nin adını taşıyan bir sokak bulunmaktadır” şeklinde belirtti.

RMDSZ ayrıca diğer kurucular Béla Iványi Grünwald, István Réti ve János Thorma’nın adlarını taşıyan sokakların isimlendirilmesini planlıyor. Şehirde doğan yazar László Németh’in eserlerine de benzer bir saygı gösterilecek.

Romanya’daki son nüfus sayımında, 108.000 nüfusa sahip olan Nagybánya’da, 8.713 kişi Macar ulusal olarak kendini tanımlamıştır. 2016 yılında, Macar topluluğunun oranı Romanya idari yasasında belirlenen yüzde 20 barajını aşmamasına rağmen, şehir girişlerine Romence, Macarca ve Almanca 3 dilde yer isim levhaları konulmuştur.

Kaynak: MTI, Görsel: Wikipedia

Bu haber bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu