Dünya

“Ruanda Oteli” filmine ilham olmuştu: Rusesabagina ABD’ye döndü – Son Dakika Dünya Haberleri

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusesabagina’nın ABD’ye döndüğünü kaydetti.

Rusesabagina’nın ABD’ye geri gelmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Sullivan, “ABD topraklarına geri dönmesinden ve uzun süredir bu günün gelmesini bekleyen ailesi ve arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelmesinden memnunuz.” ifadesini kullandı.

Sullivan, Rusesabagina’nın geri dönüşü konusunda Ruanda hükümetinde işbirliği içinde çalıştıkları kişilere de minnet duyduğunu kaydetti.

25 YILA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Ruanda’da mahkeme, Eylül 2021’de, Rusesabagina’yı terör suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

Ruanda Savcılığı ise Rusesabagina’nın cezasının yetersiz olduğunu belirterek ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargılama sürecinden adalet beklemediğini dile getirmiş, mahkemeyi “sahte olmakla” itham etmişti.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin sert muhaliflerinden olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 68 yaşındaki Rusesabagina, hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Ağustos 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınarak ülkesine getirilmişti.

Ruanda’da 1994 soykırımı sırasında çok sayıda masum insanın hayatını kurtardığı ileri sürülen ve Oscar ödüllü “Ruanda Oteli” filmine konu olan Rusesabagina ve 16 sanığa “terör, silahlı örgüt kurmak ve cinayete ortaklık” gibi 13 farklı suçlama yöneltiliyordu.

"Ruanda Oteli" filmine ilham olmuştu: Rusesabagina ABD'ye döndü - 2

Rusesabagina, filmden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005’te Rusesabagina’yı Özgürlük Madalyası’yla ödüllendirmişti.

Son olarak, ailesi geçen yıl, Rusesabagina’nın 2020’de “iş vaadiyle kandırılarak” ABD’den Burundi’ye seyahat etmeye zorlandığı, kaçırıldığı ve işkence gördüğü iddiasıyla Ruanda hükümetine 400 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

ABD’li yetkililer, Ruanda hapishanesinde 2 yıldan fazla hapis yatan Rusesabagina’nın serbest bırakılmasında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da dahil olduğu aylarca süren diplomatik çabaların etkisi olduğunu savunuyor.


NTV’yi sosyal medyadan takip edin

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Ruanda Oteli, 2004’te vizyona giren ve Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix ve Nick Nolte gibi ünlü isimleri kadrosunda barındıran bir filmdir. Paul Rusesabagina’nın gerçek hayat hikayesine dayanan film, Ruanda’daki iç savaş sırasında yaşananları anlatmaktadır.

Ruanda Oteli, 1994 yılında Ruanda’da meydana gelen soykırımı ele almaktadır. Paul Rusesabagina, bu dönemde Hotel des Mille Collines adlı otelde müdürlük yapmaktadır. Soykırım sırasında, otelde kalan yüzlerce insanın hayatını kurtarmak için elinden geleni yapar. Filmin sonunda, Rusesabagina ve ailesi otelden kaçar ve Belçika’ya sığınır.

Bu olayın ardından Rusesabagina, otelde kalanların hayatlarını kurtarmak için gösterdiği çaba nedeniyle birçok ödül almıştır. Ancak filmde de gösterildiği gibi, soykırım sırasında yaşananlar Rusesabagina ve ailesi için son derece zorlu bir deneyim olmuştur.

Filmin başarısı ve Rusesabagina’nın hikayesi, 2018 yılında Rusesabagina’nın ABD’ye dönmesine neden oldu. Rusesabagina, Belçika’da yaşadığı sırada, 2020 yılında Ruanda hükümeti tarafından kaçırıldı ve ülkedeki bir mahkemede yargılandı. Rusesabagina, soykırım sırasında isyancı gruplara destek vermekle suçlanıyor.

Rusesabagina ve savunma avukatları, suçlamaların politik olduğunu ve Rusesabagina’nın Ruanda hükümeti tarafından baskı altında tutulduğunu iddia ediyor. Savunma avukatları ayrıca, Rusesabagina’nın ABD’de güvenliği olmadığını ve derhal dönmesi gerektiğini savunuyor.

Ruanda Oteli, hem bir soykırımın acımasızlığını hem de insanoğlunun dayanıklılığını gösteren güçlü bir film olarak göze çarpıyor. Paul Rusesabagina’nın hikayesi, insanların birbirini korumanın gücünü gösteriyor ve bugün bile dünya çapında ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu