Teknoloji

Rus T-80BVM tanklarına güç verecek motor yeniden seri üretimde

 

Hostinger

Rusya, modern tanklarına güç verecek GTD-1250 tank motorunu tekrardan seri üretim hattına aldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, geçtiğimiz günlerde Omsk şehrinde bulunan Omsktransmash tank fabrikasını ziyaret etti. T-80 ana muharebe tank ailesinin onarım ve modernizasyonundan sorumlu fabrikaya yapılan ziyaret kapsamında tank motoru üretimde gelişmeler olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu bağlamda, T-80BVM tankına güç veren GTD-1250 gaz türbinli motorunun Kaluzhsky Engine tesisinde bulunan üretim hattı, tam kapasite ile çalışmaya başladı.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), Rusya’nın Ukrayna Savaşı’nda 3000 adetten fazla tank kaybına uğradığı verisini paylaşmıştı. Rusya’nın seri üretim tank motoru hamlesi, bu sayının savaştan önceki aktif tank sayısına neredeyse eş değer olduğunu gösteren çalışmanın ardından geldi.

T-80BVM Ana Muharebe Tankı

Defence 24 tarafından yapılan habere göre; Rus kaynakları, SSCB döneminden bu yana ilk defa Rusya’nın T-80 serisi tankların tamamının üretimine başlanacağını belirtti. Bu çerçevede GTD-1250 gaz türbinli motorun seri üretime geçmesi, bu durumu destekler nitelikte.

GTD-1000 motor ailesinde yer alan GTD-1250 gaz türbinli tank motor; dizel yakıt, karosen, benzin ve bunların karışımıyla 1250 beygirlik güç üretebilmektedir. Bu bağlamda Rusya, T-80BVM gibi görece yeni tankların onarımında, üretiminde ve modernizasyonunda GTD-1250 motorunu kullanıyor.

Rusya 2024 yılı savunma bütçesini artırıyor

SIPRI tarafından yayımlanan rapora göre Rusya’nın 2024 yılı savunma bütçesi 2023 yılına göre %30 oranında artarak 140 milyar dolar olacak. Ukrayna ve müttefiklerinden gelen yaptırımlara rağmen Rusya, bütçesinin önemli bir kısmını savaş ekonomisine ayıracak. Yayımlanan rapora göre Rusya; tank, zırhlı araç, roketatar ve topların üretimini hızlandırdı. Ayrıca kısa menzilli İskender, orta menzilli hava savunma füzesi Pantsir ve hipersonik Kinzhal balistik füzelerinin üretiminde ciddi bir artışa geçildi.

T-80BVM ana muharebe tankı (Görsel: Ministry of Defense of the Russian Federation)

İlgili Olarak

Rusya, ÇNRA üretimini 2.5 kat artırdı!

Melek Cevşen Yücel

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu