Teknoloji

Rusya “Loyal Wingman” SİHA’sını modernize etti

 

Hostinger

Kronstadt Group, Army 2024 fuarında Grom-U SİHA’yı tanıttı.

Army 2024 fuarı kapsamında Kronstadt Group, Grom SİHA’nın modernize edilmiş bir versiyonu olan gayriresmi adıyla Grom-U SİHA’yı tanıttı. Modernizasyona uğrayan Grom-U, Su-35 ve Su-57 savaş uçakları gibi insanlı uçaklar için “loyal wingman” olarak görev yapacak şekilde tasarlanmakta. Bu bağlamda SİHA’nın çağdaş hava muharebe stratejileriyle uyumlu olarak geliştirilmesi sürüyor.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre bu modernizasyonla beraber yapılan kritik değişikliklerden biri, üretim maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan motor değişikliğidir. İlk modelde düz nozullu bir motor yer alırken bu modelde geleneksel bir motor tercih edilmiştir.

Grom-U SİHA (Görsel: Michael Jerdev)

Grom-U SİHA’da dikkat çeken değişikliklerden biri olan motor seçiminde, başlangıçta planlanan düz nozullu motorun yerine art yakıcı kabiliyetine sahip RD-33 veya RD-93 motoru olan geleneksel bir motor tercihi yapıldı. Bu değişiklik daha basit bir genel tasarımla birlikte üretim maliyetlerini düşürülmesi ve Su-70B İHA gibi alternatiflere karşı daha rekabetçi ortam sunulması amaçlanmakta. Güncellenen tasarımda radar kesitini azaltmak için bir dizi önlem alınmış durumda.

Army Recognition’un haberine göre Grom SİHA, ilk olarak Army 2020 fuarında tam boyutlu bir maketle tanıtıldı ve Army 2024 fuarında modernize edilen yeni haliyle hem yerli hem de yabancı askeri yetkililerin dikkatini çekti. Kronstadt Group’un baş tasarımcısına göre Grom SİHA’nın geliştirilmesinin amacı, İHA’nın operasyonlar sırasında yüksek riskli görevler üstlenmesini sağlayarak pilotları ve pilotlu uçakları korumaktır.

Grom-U SİHA (Görsel: Michael Jerdev)

Operasyonel kabiliyet olarak “loyal wingman” görevlerinde rol alacak olan Grom SİHA, bir grup uçağın önünde uçarak düşman hava savunma sistemlerinin İHA’ya saldırarak pozisyonlarını ortaya çıkarmasını amaçlamakta. Görevin devam eden sürecinde de 10-12 adet Molniya (Lightning) İHA’larının bir taşıyıcı uçaktan fırlatılarak sürü saldırısının gerçekleştirilmesi hedeflenmekte. Böylece Su-57 ve Su-34 savaş uçakları ve S-70 “Okhotnik” İHA gibi hava araçlarıyla daha fazla hedef imha edilmesi ve operasyonel kabiliyetin artırılması planlanmakta.

Grom-U SİHA, 2 adet kanatların altında ve 2 adet gövdenin içinde toplamda 4 adet mühimmat taşıyabilmekte. Bu mühimmatlar arasında Kh-38 havadan satha güdümlü füze ve 100-500 kg ağırlığa sahip güdümlü ve güdümsüz mühimmatlar yer almakta. Ayrıca Army Recognition’un haberinde yer alan bilgiye göre SİHA, Izdeliye 85 güdümlü füze de taşıyabilme kabiliyetine sahip olabilir. Ek olarak SİHA’nın başka bir platformdan fırlatılan 10 adede kadar Molniya (Lightning) İHA sürüsünü de kontol edebilme kabiliyetine sahip olması planlanıyor.

İlgili Olarak

TUSAŞ’tan Otonom Kol Uçuşu Konsepti: OKU

Rus Ordusunun ağır sınıf jet motorlu SİHA’sı: GROM

Kadir YÜCEL

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu