Yaşam

Şaban ayı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Şaban ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar ve sureler neler?

Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı şubat ayı içerisinde idrak edilecek. Mübarek şaban ayında dualar okunacak, namazlar kılınacak ve oruç tutulacak. Diğer vakitlerde kılınan bir rekât namazın sevabı on ise, Şaban ayında üç yüzden fazladır. Müslüman aleminin bol bol dua edip, namaz kılacağı mübarek ayda kılınacak namazlar ve okunacak dualar bu nedenle daha da fazla merak ediliyor.

2023 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR?

Üç aylar içerisinde yer alan ve Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden, Ramazan Ayı ile sona eren aylar Müslümanlar için en kutsal zamanlardır. İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü’minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır.  21 Şubat Salı günü Recep ayının bitişiyle birlikte üç ayların devamı olan üç aylar başlamış olacak. Şaban ayının 15’inci gecesine denk gelen 6 Mart 2023 Berat Kandili, her yıl olduğu gibi bu yıl da Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle idrak edilecek. Şaban ayının sona ermesinin ardından da 11 ayın sultanı Ramazan ayı başlayacak. 2023 Ramazan başlangıcı ise 23 Mart 2023 Perşembe günü olacak.

ŞABAN AYINDA İBADETİN ÖNEMİ

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.

“Şaban benim ayımdır.

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi. Hz. Enes’in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

“Ya Resulallah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,

“Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur” cevabını verirler.

ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR VE OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Hz. Peygamber, bu ayı ‘Ümmetimin ayı’ olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz ‘Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı’ derdi.

Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur’an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi’nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur’an-ı Kerim’de bildirildiğine işaret ediyor. Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15’i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur’an-ı Kerim’i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler.

Her kim Şabanın ilk gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.

ŞABAN AYI İLK GÜN NAMAZI

2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.

Şaban ayı Rasülüllah (s.a.v.)Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda çokça salevatı şerife okumaya gayret etmek gerekir. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır. Şa’bân ayı, şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.

Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fâtiha,ve zammı sure olarak da üç Âyetü’l-Kürsî okuyarak bir tesbih namazı kılınır.

Tesbih namazı dört rek’attir.Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:

Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym.

Bu tesbih namaz içinde şöyle okunur:

15 kere Sübhaneke’ den sonra(Fatiha’dan önce),

10 kere Zamm-ı süreden sonra,

10 kere rukuda,

10 kere rukü’den kalkınca ayakta,

10 kere birinci secde’de,

10 kere iki secde arasındaki oturmada(celsede),

10 kere ikinci secde’de

Bu birinci rek’atte okunan tesbihlerin adedi 75’tir.

İkinci rek’atte aynı sıralama ile yine 75 def’a okunur.

Üçüncü ve dördüncü rek’atler’de böyle kılınır.

Namaz bittikten sonra dua edilir.

Bu namazı şaban ayı başlangıcında özellikle zammı sure olarak 3 ekürsi okuyarak kılınmalı fakat diğer kandil gecelerinde ve Ramazan’ı şerif gecelerinde ihmal etmeyip kılarak işlenen günahlardan pişmanlıkla tevbe etmelidir.

ŞABAN AYININ 15.GECESİ BERAT NAMAZI

Şaban ayının yarı gecesi olan 14.geceyi 15 ‘e bağlayan gece berat kandilidir.Bu gece 100 rekat hayır namazı kılınır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

• “Her kim bu gece yüz rek’at namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi şeytanın tuzaklarından muhâfaza eder.”

Bu gecede evvela bir Tesbîh Namazı kılınır.daha sonra 100 rekatlık “Hayır namazı” kılınır.

100 rek’atlik bu namazı kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbi, niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünyâ ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip, süedâ defterine kaydeyle.”

Allâhu Ekber.

Her rek’atte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek’atte bir selâm verilerek 100 rek’ate tamamlanır. Namazdan sonra;

Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11’dir. Resûlullah Efendimiz’in isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesâbıyla değeri de 14 olduğu için, aşağıdaki 11 şey 14’er adet okunur.

1. İstiğfâr: 14 kere,

2. Salevât-ı şerîfe: 14 kere,

3. Fâtiha-i şerîfe (Besmeleyle): 14 kere,

4. Ayetü’l-Kürsî (Besmeleyle): 14 kere,

5. Tevbe Sûresi’nin son 2 âyeti olan “Lekad câeküm…”

(Besmeleyle): 14 kere,

6. 14 kere “Yâsin, Yâsin…” dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf. (Yâsîn-i Şerîfte 7 zâhirî, 7 bâtınî “mübîn” vardır, böylece o da 14 olur.)

7. İhlâs-ı şerîf (Besmeleyle): 14 kere,

8. Felak Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,

9. Nâs Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,

10. “Sübhânellâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm”: 14 kere,

11. Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak daha fazîletlidir): 14 kere okunur ve duâ edilir.

ŞABAN AYININ 27.GECE NAMAZI

Yine Şaban ayının son gecelerinden 27. gecesi bu ayın şefaatına ve rasülüllah Efendimizin şefaatı kübrası için kılınacak şükür namazı vardır.

Bu Namazda Fatiha’dan sonra istenilen veya bilinen herhangi bir zammı sure okunabilir.ve iki rekat olarak kılınır.

Bu namaza şöyle niyet edilir:”Ya Rabbi beni Rasülü zişan Efendimizin (s.a.v.)ayının sonuna yaklaştırdın.Rasülüllah (s.a.v)Efendimiz’i ve Mübarek ayını bana hem şef’i (şefaatcı)hem de şahid eyle Allahü Ekber”

Namazdan sonra :

-70 istiğfarı şerif ;Esteğfirullehel azıım ve etübü ileyk

-100 defa da şu salevatı şerife okunur:

“Allahümme salli Ala Muhammedin fil-ervah.Ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad.Ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur. Okunacaklar bittikten sonra “Ya Rabbi senin huzur-i sırrı ehadiyyetine iltica ediyorum” denilerek dua edilir.

Şaban ayında gün gün yapılacak ibadetler ve dualar!

Şaban ayında gün gün yapılacak ibadetler ve dualar!

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu