Sağlık

Sağlık Bakanlığı, Dünya Hipertansiyon Günü için açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle bir açıklama yaparak uyarılarda bulundu. Açıklamada, bakanlık tarafından gerçekleştirilen “Böbrek hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet taraması”na katılan 4 bin 192 kişinin yüzde 30’unda hipertansiyon görüldüğü belirtildi. Kadın ve erkeklerin hipertansiyon oranının birbirine oldukça yakın olduğuna dikkat çekildi.

Hipertansiyonun yüksek kan basıncı olarak tanımlandığı ve felç, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olduğu vurgulandı. Ayrıca hipertansiyonun en yaygın semptomlarına da değinildi. Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları gibi semptomlar hipertansiyonun belirtileri arasında yer alıyor.

Açıklamada, yüksek tansiyona neden olan birden fazla etken olduğuna dikkat çekildi. Bunlar arasında irsiyet, cinsiyet, diyabet, obezite, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık gibi faktörler yer alıyor. Kimi zaman bir hastalıktan ötürü de görülebilen tansiyon yüksekliği gebelikte de gelişebiliyor.

Yüksek tansiyonun her yaşta görülebileceği ve çocuklarda da farklı nedenleri olabileceği belirtilen açıklamada, çocukların üç yaşına geldiği zamandan itibaren tüm muayenelerinde tansiyonlarının ölçtürülmesi gerektiği hatırlatıldı.

Yüksek tansiyonun sağlık için çok büyük önem arz ettiği ve sürekli ve düzenli kontrollerin yapılması gerektiği vurgulanıyor. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığı durumlarda inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma gibi hastalıkların oluşabileceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyonun, dünya çapında erken ölümlerin önemli bir nedeni olduğunu açıklıyor.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, yüksek tansiyon gelişiminin engellenmesi için tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapılması, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kiloların verilmesi gibi önerilerde bulunuyor. Eğer bu öneriler yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç tedavisi yapılması gerekiyor.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu