Ekonomi

Savaşın başından bu yana ilk kez! Fitch’ten yeni küresel büyüme tahmini

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun mart sayısı yayımlandı. Kuruluş, raporunda küresel ekonomi büyüme tahminini yükseltti.

Raporda daha önce Aralık ayında yüzde 1,4 olan küresel ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2’ye çevrildiği kaydedilirken, Fed’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarındaki hızlı artışların gecikmeli etkisiyle 2024 için büyüme tahmininin ise yüzde 2,7’den yüzde 2,4’e düşürüldüğü belirtildi.

Tahmin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana ilk kez yükseltildi. Söz konusu yükselişin Çin’in Kovid-19 kısıtlamaları sonrası yeniden açılması, Avrupa doğal gaz krizinin rahatlaması ve ABD’de tüketici talebindeki dayanıklılığın etkili olduğuna dikkat çekildi.

ABD'de şok iflas! Tüm dünyayı sarstı: En büyük bankalardan biriydi...

ABD’de şok iflas! Tüm dünyayı sarstı: En büyük bankalardan biriydi…

Raporda, Çin, ABD ve Euro Bölgesi için büyüme tahminleri yükseltildi. Çin 2023 büyüme tahmini Aralık’taki yüzde 4,1’den yüzde 5,2’ye, Euro Bölgesi yüzde 0,2’den yüzde 0,8’e ve ABD de yüzde 0,2’den yüzde 1’e çıkarıldı.

Gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsü ise Çin için yüzde 4,8, Euro Bölgesi için yüzde 1,4 ve ABD için yüzde 0,8 oldu.

Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve 2024’te yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Daha önce Türkiye’nin 2023 ve 2024’te yüzde 2,9 büyüme kaydedeceği öngörülmüştü.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/MyNet/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu