Teknoloji

Savunma ve havacılık sanayii ihracatında ilk yarı başarısı

 

Hostinger

Türkiye, savunma ve havacılık sanayiinde 2025’in ilk yarısında yüzde 25 artışla 3,6 milyar dolarlık ihracat başarısına ulaştı.

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayii, 2025 yılının ilk yarısında ihracat performansında dikkat çekici bir başarıya daha imza attı. Ocak–Haziran döneminde sektör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 3 milyar 603 milyon dolara ulaştı.

Haziran ayı özelinde bakıldığında ise, ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,4 artış göstererek 623 milyon dolar seviyesine çıktı. Son 12 aylık toplam ihracat ise yüzde 23,1 artışla 7 milyar 454 milyon dolar olarak kaydedildi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, elde edilen bu başarının yalnızca bir istatistikten ibaret olmadığını, vizyonla şekillenen bir kalkınma mimarisinin sahadaki yansıması olduğunu vurguladı.

Görgün, ihracat stratejileri doğrultusunda;

  • İhracat yapan firma sayısının artırıldığını,

  • Ürün kompozisyonunun yüksek teknoloji lehine çeşitlendirildiğini,

  • Yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte derinleşen uluslararası işbirliklerinin geliştirildiğini,

  • Büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere uzanan geniş bir sanayi ekosisteminin, sürdürülebilir ihracat ve yerli üretim ekseninde yeniden şekillendirildiğini ifade etti.

Savunma ve havacılık sanayiinin, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 3’ünü oluşturduğunu belirten Görgün, sektörün bu büyümesinde emeği geçen tüm firma, mühendis ve çalışanlara teşekkür ederek, “Gücünü milletten, yönünü gelecekten alan bir savunma sanayii vizyonuyla yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Savunma sanayii ihracatının yarısı batıya

3 Temmuz Perşembe günü Sabah gazetesine röportaj veren Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün önemli açıklamalarda bulundu. Bu çerçevede Türkiye’nin 2024 yılı ihracatının yüzde 55.4’ünü Avrupa’ya ve NATO müttefiklerine yaptığını vurgulayan Görgün, “Sistemlerimiz hem fonksiyonel hem de maliyet olarak etkin. ABD’nin de bu ihracatta ciddi payı var. İnsansız savaş uçağı yapmak yüksek bir teknoloji. Türkiye 2018 yılından beri silahlı-silahsız, insansız hava araçlarında dünyadaki tüm pazarın yüzde 65’ine hakim.” dedi.

Bu bağlamda Türkiye’nin güven veren bir müttefik olduğunu ifade eden Görgün sözlerine şunları da ekledi:

“İlişkilerimizde arka plan ajandamız olmaz. Ne yaparsak yapalım, açık ve şeffaf konuşuruz. Uluslararası toplumda böyle biliniriz. Cumhurbaşkanımız güven veren bir lider. Savunma sanayiinde de güven çok önemli. Bizde işe, bir kerelik satış olarak bakılmaz, satış tekrarı da bakım, onarım hizmetleri de önemlidir. İhtiyaç duyulduğunda o desteği hızla sağlamak Türkiye’yi farklı kılıyor.”

İlgili Olarak

Türkiye’nin 2025 yılı savunma bütçesi belli oldu

Hakan Torlak

Savunma sanayii araştırmacısı. 

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu