Yaşam

Şehit Ayetleri Nelerdir? Kuran-I Kerim’de Şehitlik İle İlgili Ayetler Hangileridir, Arapça ve Türkçe okunuşu!

Şehit Ayetleri Nelerdir?

Şehitlik mertebesi hakkında çok sayıda hadis bulunmaktadır. Müslim, İbn Mace, Müslim gibi çok sayıda müellif şehit olmayı Allah’u Teala’dan samimiyetle dileyen kimseyi Allah’ın (c.c.) rahat yatağında dahi vefat etse, şehadet mertebesine eriştireceğini bildirmektedirler.
Türk milletinin askerine sevgi dolu bir ifade ile “Mehmetçik” diye hitap etmesi ve askerlik vazifesi için “Peygamber ocağı” tanımını yapması ezelden beri şehitlik mertebesinin saygınlığını göstermektedir. Toplum olarak askere gönderilen gençlere kına yakılması, askerliğin her an şehadet şerbetini içmek ile eş anlama geldiğini göstermektedir. Allah yolunda canını vermek, şehadettir.

Müslümanların rehberi ve kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de çok fazla yerde “şehadet” ile ilgili ayetler vardır. Allah yolunda ölmek yüceltilmektedir ve şehitlerin cennette en yüksek mertebede bulunacakları müjdelenmektedir. İslam’da şehitlik pek yüksek bir mertebe olarak kabul edilmiştir.

Kuran’da Allah’u Teala şehitler için siz onları ölü sanmayın, onlar diridir buyurmaktadır. ( Al-i İmran Suresi 3, 169 ) Allah katında şehadet mertebesinde olan insanların nasıl da özel ve kıymetli bir mertebede olduğunun vurgulanmasıdır.

Kuran-ı Kerim’ de Şehitlik İle İlgili Ayetler Hangileridir?

İslam’ da şehitlik mertebesi her Müslümanın erişmeyi arzu ettiği bir makamdır. Elbette Kuran’da şehitlik hakkında çok sayıda ayetin bulunması da şaşılacak bir durum değildir. Kuran’da yer alan şehitlik ve şehitler hakkındaki ayetlerden bazıları aşağıdadır:

Bakar Suresi’nin 2 ve 154. ayetlerinde şöyle buyurulmuştur: “…Allah yolunda öldürülenlere ölü demeyiniz….onlar diridirler fakat siz fark etmiyorsunuz…”

Yine Muhammed Suresinin 47. ve 4.,6. ayetleri şehitlik ile ilgilidir: “Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların amellerini zayi etmez…Allah, onları kendilerine tanıtmış olduğu cennete koyacaktır…”

Nisa Suresinin 4. ve 69. ayetlerinde de şehitlerin mertebesinin peygamberler ve sıddıklardan sonra geldiği bildirilmiştir.

Tevbe Suresinin 9. ve 52. ayetlerinde de savaş halinde insana iki güzelden biri olduğu beyan edilmiştir. Yani ya galip gelinecektir ya da Allah yolunda şehit olunacaktır.

 

 

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu