Teknoloji

Singapur, F-16 modernizasyonunu tamamladı | DefenceTurk

Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RSAF) envanterinde bulunan 60 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu tamamlandı.

Zona Militar’ın haberine göre, Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 60 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu tamamlandı. Singapur Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu yeni ve gelişmiş yeteneklerle yükseltilmiş F-16’lar, RSAF’ın operasyonel hazırlığını ve 2030’ların ortalarına kadar Singapur semalarını savunma yeteneğini garanti edecek” denildi.

Yapılan F-16 modernizasyonun içeriği AESA radarları ile İsrail yapımı Python-5 hava-hava füzeleri ön plana çıkmakta. Ayrıca bazı uçaklar için de Müşterek kaska monteli nişangah sistemi entegre edildi. Bu yenilik, pilotun sadece başını hedefe doğrultarak silahları hedefe yönlendirmesine olanak tanımaktadır. Sistem aynı zamanda pilota hava muharebesi sırasında kokpite bakmaya gerek kalmadan hava hızı, irtifa ve hedef menzili gibi verilere ilişkin genel bir bakış sunmaktadır.

Singapur Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 savaş uçağı Görsel: Stuff.co.nz

Modernizasyon kapsamında F-16 uçaklarına hava-hava füzeleri ile birlikte hava-kara füzeleri de entegre edildi. ABD merkezli Boeing tarafından geliştirilen Lazer Güdümlü Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) da yeni modernize edilen F-16’larda yer aldı. Bu füzeler, hem gece hem de gündüz koşullarında hedefleri daha iyi bir şekilde vurabilmektedir.

Modernize edilen F-16’lar, hedef bilgilerinin diğer uçaklar ve kara kuvvetleriyle paylaşılmasına olanak tanıyan yeni Link-16 veri bağlantısı özelliği sayesinde bilgi alışverişini de kolaylaştıracak. Bu yeni gelen yenilikle birlikte silahların ikili hedeflemesini ve gereksiz kullanımını önleyecek.

F-16 modernizasyon programı 2016 yılında başladı ve iyileştirmeler o zamandan bu yana aşamalı olarak gerçekleştirildi. 2030 yılından sonra aşamalı olarak envanterden çıkarılmayı beklenilen uçakların yerini ABD üretimi olan F-35 savaş uçaklarının yer alması planlanıyor. Singapur ilk olarak 2019’da 4 adet F-35 savaş uçağı tedarik kararı almış 8 adetin ise opsiyonlu olacağını belirtmişti. Şubat 2023 itibariyle Singapur, 8 adet daha F-35B siparişi vermiş böylelikle toplam sipariş sayısı 12’ye çıkarmıştı.

F-16C savaş uçağı Görsel: Aces Flying High – WordPress.com

İlgili Olarak

Singapur’dan Formidable sınıfı fırkateynler için modernizasyon programı

Singapur’dan ek F-35B savaş uçağı tedariki

Eren Yiğitoğlu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu