Sırbistan Rusya ile silah tedarik anlaşmalarını iptal etti
Sırbistan, Ukrayna’da süren savaş ve Batı yaptırımları nedeniyle Rusya’dan tedarik edeceği silah anlaşmalarını iptal etti.
Sırbistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Milan Mojsilović’e göre, Moskova’nın Avrupa’daki en sadık müttefiklerinden biri olan Sırbistan, Rus silahları satın almak için yapılan bir dizi sözleşmeyi iptal etmek zorunda kaldı. Defense News tarafından yapılan habere göre uluslararası yaptırımların Moskova üzerindeki baskısı sürerken, Belgrad askeri teçhizat için İsrail ve Çin gibi diğer ülkelerin yanı sıra Batı’dan da savunma tedariki yapmakta.
Yerel Večernje Novosti gazetesine açıklamalarda bulunan Mojsilović, “Rusya Federasyonu’ndan silah teslimatı söz konusu olduğunda, şu anda pratikte imkansız. Yeni oluşan durumun üstesinden gelmek için diplomatik kanallar aracılığıyla bir yol bulmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Mojsilović, dolaylı olarak Ukrayna’daki savaşa ve bunun sonucunda Rusya’ya uygulanan yaptırımlara atıfta bulunarak, “Küresel düzeyde uluslararası ilişkilerdeki durumun normalleşeceği ve sözleşmelerin uygulanmasına izin vereceği umuduyla bazı sözleşmeleri feshettik ve bazılarını erteledik.” dedi. Ancak General, Belgrad’ın iptal etmeye ya da ertelemeye karar verdiği anlaşmaların hangi tür silahları kapsadığını belirtmedi.
Buna ek olarak General, Sırbistan ordusunun Sovyet ve Rus tasarımı teçhizat stokları için Moskova’ya karşı yaptırım koşulları altında bile yedek parça tedariki ve askeri teçhizatın bakımı için sürdürülebilir ve esnek bir sistem sağlamanın bir yolunu bulduğunu da sözlerine ekledi.
Sırbistan’ın Rusya harici savunma tedarikleri
NATO dışında kalan ve askeri tarafsızlık politikası izleyen Sırbistan, Avrupa Birliği’ne katılmaya ilgi duyduğunu da ifade etmişti. Ekim 2024’te Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ülkesinin AB üyesi olma çabalarını “hızlandırmaya” kararlı olduğunu belirtmiştir. Batı’ya yönelik bu incelikli politika, Belgrad’ı bir yandan Avrupalı şirketlere büyük askeri ihaleler verirken bir yandan da Rusya’nın savunma sanayisinden uzaklaşmaya itmiş durumda. Söz konusu ihaleler arasında Sırbistan’ın Fransa’dan 12 adet Rafale savaş uçağı satın alması da yer almakta.
Öte yandan Sırbistan hükümeti İsrail ile de askeri iş birliğini geliştiriyor. Kasım 2024’te İsrailli Elbit Systems, adı açıklanmayan Avrupalı bir müşteriye PULS topçu sistemleri ve Hermes 900 insansız hava araçları teslim etmek üzere yaklaşık 335 milyon Dolar değerinde bir anlaşma imzaladığını duyurmuştu. 2025 Ocak ayının başlarında ise İsrail gazetesi Haaretz, bu anlaşmaların İsrail Savunma Kuvvetleri’ne mühimmat tedarik eden Sırbistan’dan geldiğini aktardı.
Buna ek olarak Sırp yetkililer Çin ile ilişkilerini geliştirmek için de yatırım yapmakta. Bu bağlamda Belgrad geçtiğimiz günlerde Çin yapımı FK-3 hava savunma sistemlerinin ülkenin Hava Kuvvetleri’nde resmen hizmete girdiğini duyurmuştu.
İlgili Olarak
Türkiye ve Sırbistan’dan savunma sanayii alanında iş birliği hedefi
Sırbistan’ın Rafale savaş uçağı tedarikinde sona doğru
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.