Son Dakika

SMA Hastalarına Gen Tedavisi Başlıyor: Hasta Grubu Belirlendi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalarının tedavisinde dünyada sınırlı sayıda merkezde uygulanan gen tedavisinin Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Ailelerin yoğun talep ettiği Zolgensma tedavisine ilişkin açıklamalar yapan Koca, nadir hastalıklar için İstanbul’da sadece hücre ve gen terapileri uygulanacak bir hastane kurulacağını duyurdu. Hastanede bu hastalıklarda kullanılan ilaçları üretecek bir tesis de bulunacak.

SMA Bilim Kurulu’nun faydası ispat edilmiş ilacın teminini sağladıklarını belirten Koca, gen terapisini SMA Bilim Kurulu tarafından belirlenecek kişilere uygulanabileceğini söyledi. Etkili olduğu bir hasta grubu olduğunu ifade eden Koca, “Uygulanmak üzere planımızı yaptık. Yakında uygulamaya geçecek.” şeklinde konuştu.

SMA hastalığına yönelik bu adım, aileleri umutlandırdı. Ancak Bakan Koca, “Bu hastalığın istismar aracı olarak kullanılmasına tahammülümüz yok.” diyerek, konunun hassasiyetine vurgu yaptı.

Öte yandan, diş hekimliği uygulamasının da 3 ilde pilot olarak başladığı açıklandı. Koca, yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekimi olacak şekilde planlama yapıldığını ve yaklaşık 8 ila 10 bin arası aile diş hekiminin projede görev alacağını duyurdu.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu