“SOS Anneleri: Emanet Edilen Minik Kalpleri Hayata Hazırlayan Gizli Kahramanlar” – BRTK

SOS Anneliği: Minik Kalpleri Hayata Hazırlayan Kahramanlar
“Sevgi her şeyin üstesinden gelir” mottosuyla kendilerine emanet edilen minik kalpleri hayata hazırlayıp kazandıran gizli kahramanlar, SOS anneleri… Sorumluluğu ve yükü çok olsa da “Sevmek yeter” diyen SOS anneleri, bir çocuğun kalbine dokunabilmenin hayattaki en büyük huzur olduğunu söylüyor.
Çeşitli nedenlerle aile bakımını kaybetmiş çocuklara aile tipi bakım ve aile bakımını kaybetme riski bulunan çocuklara destek veren SOS Çocukköyü Derneği, çocuklara sevgi dolu bir yuva, uygun bir eğitim ve sağlık hizmeti sağlıyor.
Aile tipi bakım programında çalışan SOS annelerinin yanı sıra, gönüllüler de, çocuklara destek verip koruyucu aile olabiliyor. Çok zor ve meşakkatli görevi layıkıyla yerine getirebilmek için çocuklarına koşulsuz sevgi veren SOS annesi Saniye Hasanbulli ve onun evindeki bir kız çocuğuna 12 yıldır koruyucu annelik yapan SOS destekçisi Gönül Özkan, bir çocuğun kalbine dokunmak için dostluklarını, duygularını ve yaşadıklarını TAK muhabirine anlattı.
Hasanbulli: “Sevgi her şeyin üstesinden gelir… Sevmek yeter”
SOS annesi Saniye Hasanbulli, SOS’te bakımını üstlendiği altı çocuk olduğunu söyleyerek, “Benim için çocuklarım değerli, her biri birbirinden değerli. Bunu onlara hissettirmek önemli.” dedi.
SOS anneliğini çok zor, büyük bir yük ve sorumluluk olarak tanımlayan Hasanbulli, “Gece uyuduğunuzda tedirginsiniz çünkü size emanet edilen çocuklar var. Karakterler bambaşka, hatta her birinin annesi babası da başka. Büyük bir yük. Ama sevgi her şeyin üstesinden gelir. Sevmek yeter.” şeklinde konuştu.
Özkan: “Onu görür görmez gönlüm kızımdan yana oldu”
Hasanbulli’nin çocuklarından birine 12 yıldır koruyucu annelik yapan SOS destekçisi Gönül Özkan da, koruyucu annesi olduğu kız çocuğuyla arasında çok özel bir bağ olduğunu söyleyerek, “Onu görür görmez gönlüm kızımdan yana oldu. Çok küçüktü, daha bezden bile kesilmemişti. Aramızda değişik bir bağ oluştu. İlk zamanlar onu aldıktan sonra geri dönmek istemezdi, SOS’e gelip onu yatırıp öyle giderdim evime. Sonradan alıştık ikimiz de bu duruma.” dedi.
Koruyucu anneliğin gerçekten çok zor olduğunu, bazı insanların koruyucu aile olmaktan çekindiğini anlatan Özkan, “İnsanlar çocukları kendi evine sokmaktan çekiniyor ama bu çekinilecek bir şey değil. Çocuk sahibi olamayan veya çocuk sahibi olmak istemeyen birçok insan var. Onlar bu çocukların kalbine dokunabilir. Çünkü çocuklar zaten sürekli sizinle beraber değiller, bu işin yükünü çeken evin anneleri” diye konuştu.
Gönül Özkan, bir çocuğun gelişimine katkı koymak isteyenlerin yapması gerekeninin sadece koşulsuz sevgi sunarak, bunu gönülden istemesi olduğunu vurguladı.
“2012’de başladı bizim hikayemiz”
“Koruyucu annesi olduğum kızımla 2012’de başladı bizim hikayemiz, Saniye hanım daha sonra 2014’te geldi. Farklı bir evdeydi kızım.” diyen Özkan, koruyucu anneliğini yaptığı kız çocuğunun şimdi 14 yaşında olduğunu ve yaklaşık 2.5 yaşında SOS’e geldiğini, ona 12 yıldır koruyucu annelik yaptığını anlattı.
Koruyucu anneliğini yaptığı kızı ile bağ kurabilmeleri ve bunu sürdürebilmelerinin Hasanbulli sayesinde olduğuna işaret eden Özkan, koruyucu anne olmaya nasıl karar verdiğini ve yaşadıklarını anlattı.
“SOS müdürü Ahmet Akarsu ve eşi benim çok samimi arkadaşımdı. Dolayısıyla SOS’le bir gönül bağım vardı. Onlardan esinlendim. İlk çocuğumu doğurduktan sonra çocuğuma bir arkadaş olsun diye düşündüm ve ne yapabileceğimizi araştırmaya başladım. Bana başka bir çocuğu da gösterdiler. Ama onu görür görmez gönlüm kendi kızımdan yana oldu. Çok küçüktü daha bezden de kesilmemişti. Aramızda değişik bir bağ oluştu. İlk zamanlar onu aldıktan sonra geri dönmek istemezdi, SOS’e gelip onu yatırıp öyle giderdim evime. Sonradan alıştık ikimiz de bu duruma.”
SOS’in hem koruyucu aileler hem de biyolojik aileler için prosedürleri bulunduğunu ve bunların çok net olduğunu ifade eden Özkan, “Hem koruyucu aile hem de biyolojik aile için aynı prosedürler uygulanır. Devlet korumasına giren çocuklarla ailelerin görüşülebilmesi için çok sistemli bir geçiş süreci var. Çocuğun gelişimi için burada uzman bir ekip çalışır. Çocuğun gelişimine katkı koymak isteyenlerin koşulsuz bakım sunabilmesi lazım.”
Koruyucu anneliğini yaptığı kızını ilk başta yatılı alamadıklarını söyleyen …
Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.