Dünya

“Sudan’da 33 Gündür Devam Eden İç Çatışma”

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri Üsleri Hava Saldırısıyla Vuruldu

Sudan’ın başkenti Hartum’da hükümet güçleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Ordu, Bahri ve Umdurman’daki Hızlı Destek Kuvvetleri noktalarını savaş uçaklarıyla vurdu. HDK mensuplarının hastaneler, kamu binaları ve iş yerleri gibi sivil alanları karargah olarak kullanması nedeniyle, savaş uçakları da bu alanları hedef seçti.

Şehirdeki çatışmalar, Cidde Bildirisi ve yürürlükteki ateşkes anlaşmasına rağmen devam ediyor. Şiddetin merkezindeki Hartum, Bahri ve Umdurman’dan kaçan Sudanlılar, kuzey ve doğudaki kentlere gitmek zorunda kalırken, kuzeydeki Mısır, doğudaki Suudi Arabistan ve Etiyopya, batıdaki Çad ve güneydeki Güney Sudan üzerinden de ülkeyi terk ediyor.

Çatışmalardan önce yaklaşık 6 milyonluk nüfusa sahip olan başkent, çatışmaların yoğun olduğu bölgelerinde ağır hasar aldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Ordu Genel Komutanlığı, Hartum Havalimanı, yollar, kamu ve özel sektöre ait onlarca tesis, konutlar ve altyapı zarar gördü. Şehrin bazı mahalleleri tamamen boşaldı ve kalanlar ise su ve gıda kıtlığı, sürekli yaşanan elektrik ve internet kesintileri nedeniyle zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor.

Sudan Sağlık Bakanlığı, dost ülkeler ve örgütlerden gıda, barınma ve tıbbi malzeme taşıyan 6 uçağın doğudaki Port Sudan Havalimanına indiğini açıkladı. Katar, 35 tonluk tıbbi yardım gönderirken, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de Sudan ve batı komşusu Çad’a 4 insani yardım uçağı gönderdiklerini bildirdi.

Sudan’daki geçici Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan, İçişleri Bakan Vekili ve aynı zamanda Emniyet Genel Müdürü olan Korgeneral Anan Hamid Muhammed Ömer’i görevinden aldı. Yerine Korgeneral Halid Hasan Muhiddin vekaleten atandı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 15 Nisan’dan bu yana ülke içinde 736 bin 200 kişi yer değiştirirken, yaklaşık 200 bin kişi de komşu ülkelere sığındı. BM, Sudan’da krizden etkilenenlerin insani ihtiyaçlarının karşılanması için yaklaşık 2,6 milyar dolar finansmana ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Ülkedeki kriz, milyonlarca kişinin hayatını etkilediğinden dolayı BM, Sudanlıların temel ihtiyaçlarına ve sağlık hizmetlerine erişememesinden dolayı 25 milyon insanın insani yardıma ve korumaya ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu