Sağlık

Sürekli gözlerinizi kaşıyorsanız dikkat! Bu hastalığı tetikliyor

Kornea ve Refraktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, bahar aylarının gelmesiyle birlikte sıklıkla görülen alerjik hastalıkların göz sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Doç. Dr. Hürmeriç, özellikle gözlerde yanma, sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açabilen göz alerjisi, günlük yaşam kalitesini düşürdüğünü ifade ederek, “Alerjisi olanların sıklıkla yaptığı göz kaşıma alışkanlığı keratokonus adı verilen bir göz hastalığına yol açabiliyor. Özellikle alerjisi bulunan ve tedavi edilmeyen çocuklarda uzun süreli göz kaşıma alışkanlığı olabilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde genetik faktörlerin yanında gözleri sürekli kaşımak büyük risk oluşturmaktadır” diye konuştu.

‘STANDART TEDAVİSİ YOKTUR’

Özellikle çocuklar güneşte, aydınlık ortamlarda gözlerini açmakta zorlanıyorlarsa ya da gözlerini çok kaşıyorlarsa ebeveynleri alerjiden şüphelenebileceklerini kaydeden Doç. Dr. Hürmeriç, “Bu tarz bulgularda göz muayenesi yapmak gerekir. Yanma, kaşıntı, ışık hassasiyeti gibi şikâyetler polenlerin arttığı mevsimlerde artmaktadır. Alerjik hastalıklar genellikle havaların ısınmaya başladığı Mayıs, Haziran, Temmuz dönemi ile soğumaya başladığı Eylül, Ekim, Kasım aylarında artar. Alerjisi bulunan hastalar doktor önerisiyle tedavi olması önemlidir” dedi.

‘GÖZ KAŞIMAK EN ÖNEMLİ SEBEP’

Alerjik hastalıklarda gözleri kaşımamanın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hürmeriç, “Keratokonus gözün en dışında bulunan kornea dokusunun incelmesiyle karakterizedir. Keratokonus hastalığı yavaş yavaş ilerlediği için geç fark edildiğinde görme kayıplarına yol açabilir. Önemsiz gibi gözükse de oluşturduğu riskler nedeniyle kaşınma alışkanlığının zararları hakkında Dünyadaki bütün göz doktorları farkındalık yaratmaya çalışmaktadır. Gençlerde ilk defa gözlük takmaya başladıkları zaman ya da gözlük takan bir çocuğun gözünde tembellik geliştiği söylenirse mutlaka altında keratokonus aranması gerekir. Keratokonus hastalığı sadece özel göz testleri ile ortaya çıkar. Standart bir göz muayenesinde tanı konulması ancak ileri olgularda mümkündür. Biz erken aşamada hastalığı yakalamak istiyoruz. O nedenle kornea topografisi adını verdiğimiz testleri yapmamız gerekiyor” dedi.

‘ÇOCUKLUK YAŞLARINDA BAŞLAR’

Keratokonus hastalığının tedavisinde kişinin yaşına ve görme bulgularına göre yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Hürmeriç, “Keratokonus hastalığında ilk adım hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Yaş ilerleyince keratokonus ilerleme riski de azalır. En büyük risk genç yaşlardadır. Çocukluk yaşlarında başlayan hastalar, çok agresif seyreder. Daha çok gördüğümüz 12 ile 25 yaş arasında olgularda erken tanı çok önemlidir. Özellikle 20 yaş altında keratokonus hastalığı tanısı konulduğunda mutlaka hastalığı durduran, halk arasında ‘ışın tedavisi’ diye adlandırdırılan crosslinking tedavisinin uygulanması gerekir” diye konuştu.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Gözlerimiz insan vücudunun önemli bir parçasıdır ve günlük hayatta sürekli kullanıyoruz. Ancak bazı durumlarda gözlerimizde kaşıntı, yanma ve kızarıklık gibi rahatsızlıklar hissedebiliriz. Göz kaşıntısı genellikle geçici bir durum olsa da, sürekli gözlerinizi kaşımak ciddi bir hastalığa neden olabilir.

Göz kaşıntısı neden olur?

Göz kaşıntısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın nedenler arasında alerjik reaksiyonlar, göz enfeksiyonları, göz tansiyonu, göz kuruluğu, kontakt lensler veya göz doğrultucusu kullanımı yer almaktadır.

Sürekli göz kaşıntısı neden tehlikelidir?

Sürekli göz kaşıntısı, gözlerinizdeki zararlı bakterilerin üremesine ve göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Aynı zamanda, sürekli kaşıma, gözlerinizi etkileyen ciddi bir hastalık olan keratit riskini de artırır. Keratit, kornea enfeksiyonudur ve ciddi görme kaybına neden olabilir.

Gözlerinizi nasıl kaşımamalısınız?

Gözlerinizi kaşımak yerine, göz damlaları veya soğuk kompresler kullanarak rahatlamaya çalışabilirsiniz. Göz damlaları, gözlerinizin nemlenmesine yardımcı olabilir ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların neden olduğu kaşıntıyı azaltabilir. Soğuk kompresler de gözlerinizdeki şişliği azaltır ve kaşıntıyı hafifletebilir.

Gözlerinizi kaşımanız gerektiğinde, ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Gözlerinizdeki bakterileri yok etmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için eldiven kullanabilirsiniz.

Göz kaşıntısından kaçınmak için ne yapmalısınız?

Göz kaşıntısına yol açan birçok faktör vardır. Bu nedenle, gözlerinizi korumak ve göz enfeksiyonları riskini azaltmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

– Kontakt lenslerinizi doğru şekilde kullanın ve düzenli olarak temizleyin.
– Alerjik reaksiyonları önlemek için alerjenlerden kaçının.
– Gözlerinizi uzun süreli bilgisayar kullanımı nedeniyle zorlamayın ve düzenli olarak dinlenin.
– Gözlerinizi nemli tutmak için düzenli olarak su tüketin ve nemlendirici kullanın.
– Gözlerinizi güneş ışınlarına karşı koruyun ve güneş gözlükleri takın.

Sonuç olarak, sürekli gözlerinizi kaşıyorsanız dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. Gözleri etkileyebilecek ciddi hastalıkların riskini azaltmak için gözlerinizi korumanız, düzenli kontrol etmeniz ve en azından her yıl bir kez göz doktoruna gitmeniz önemlidir. Ayrıca, göz kaşıntısına yol açabilecek faktörlerden kaçınarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu