Türkiye

Suudi Arabistan tutuklu ABD vatandaşını serbest bıraktı – Son Dakika Dünya Haberleri

Suudi Arabistan’da sosyal medyada hükümete yönelik yaptığı eleştiriler nedeniyle tutuklanan ABD ve Suudi Arabistan vatandaşı 72 yaşındaki Saad İbrahim Almadi’nin serbest bırakıldığı açıklandı.

Serbest bırakılmasına ilişkin resmi makamlardan açıklama yapılmazken, ailesi tarafından yapılan açıklamada; Almadi’nin Riyad’da ailesinin yanında olduğu, ABD’ye ne zaman döneceğinin ise henüz netlik kazanmadığı belirtildi. Almadi’nin hakkındaki tüm suçlamaların düştüğü açıklanırken, seyahat yasağı bulunduğu ifade edildi.

19 YIL HAPİS CEZASI

Saad İbrahim Almadi, yargılandığı mahkeme tarafından ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmak, terörizmi desteklemek ve finanse etmekten suçlu bulunmuştu. Almadi, Ekim 2021’de 16 yıl hapis cezasına çarptırılmış, temyiz mahkemesi tutukluk süresini 19 yıla çıkartmıştı. Kasım 2021’de ise ailesini ziyaret etmek için geldiği Riyad’da tutuklanmıştı.

CEMAL KAŞIKÇIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Almadi, ABD’de yaptığı sosyal medya paylaşımlarında, Mekke ve Cidde şehirlerinin eski bölgelerinin yıkılmasını eleştirmiş, ülkedeki yoksullukla ilgili endişelerini dile getirmiş ve İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Temmuz ayında Suudi Arabistan’da yaptığı görüşmelerde Almadi’nin durumunu gündeme getirmişti.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Suudi Arabistan tutuklu ABD vatandaşını serbest bıraktı

Suudi Arabistan, Amerikalı gazeteci ve aktivist Salah al-Haidar’ı tutukluluk süresinin sonunda serbest bıraktı. Al-Haidar, Suudi yetkililer tarafından tutuklanmasının ardından başka bir ülkeden vatandaşı olduğu gerekçesiyle uluslararası standartlara aykırı bir şekilde tutuluyordu.

Amerikan Konsolosluğu’na verilen bir bildiride Suudi Arabistan’ın sonuçta bir vatandaşına kötü muamele yapılması üzerine bu adımı attığı belirtildi. Al-Haidar, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan’da tutuklanan ilk Amerikalı oldu.

Suudi Arabistan, 2018 yılında Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürülmesinden sorumlu tutulan birkaç Suudi yetkiliyi cezalandırmıştı. Ancak, al-Haidar’ın serbest bırakılmasının nedeni henüz açıklanmadı.

Suudi Arabistan ve ABD arasındaki ilişkiler son zamanlarda gerilmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi Rakibi Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a yakın politikasından ayrıldı ve Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlallerini eleştirdi.

Biden’ın Suudi Arabistan’a yönelik tutumunda değişiklik, Kaşıkçı’nın acımasızca öldürülmesinin ardından kaydedildi. Biden, Kamala Harris ve Suudi yetkililer arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olduğunu söylemişti.

Al-Haidar, Kaşıkçı cinayetinin yankıları sırasında annesi ve babası, Suudi Arabistan’ın radikalleşmesini desteklemekle suçlandıktan sonra tutuklandı. Suudi Arabistanlı insan hakları aktivisti Loujain al-Hathloul da aynı dönemde tutuklandı ve geçtiğimiz hafta serbest bırakıldı.

Sonuç olarak, Salah al-Haidar’ın serbest bırakılması, Suudi Arabistan ve ABD arasında gerilen ilişkilerde biraz rahatlama sağlayabilir. Ancak, Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlallerine olan eleştiriler devam edecek ve bölgedeki siyasi durum da daha fazla gerginliğe yol açabilir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu