Suudi Arabistan’dan GCAP savaş uçağı programı hamlesi
6. nesil savaş uçağı geliştirmek üzere İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya arasında stratejik bir iş birliği olan GCAP programına Suudi Arabistan’ın da dahil olabileceği aktarıldı.
6. nesil savaş uçağı geliştirmek üzere İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya arasında stratejik bir iş birliği olan Global Combat Air Programme (GCAP) kapsamında Suudi Arabistan’ın da dahil olabileceği aktarıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin 27 Kasım tarihinde Reuters’a yaptığı açıklamada bu olasılığı doğruladığı bildirildi.
Bu bağlamda İtalya Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, İtalya, Birleşik Krallık ve Japonya’nın gelişmiş bir ön cephe savaş uçağı inşa etmek üzere kurdukları ortaklığın Suudi Arabistan’ı da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi.
Bu doğrultuda Tajani, “İngiltere ve Japonya ile yaptığımız anlaşma…Sanırım şimdi Suudi Arabistan’ı da kapsayacak.” ifadelerine yer verdi. Üç ülke Aralık 2022’de, ülkelerin ayrı ayrı yeni nesil savaş uçağı çabalarını birleştiren ilk büyük savunma sanayi iş birliği olan Global Combat Air Programme (GCAP) üzerinde anlaşmıştı. Geçtiğimiz Kasım ayı başlarında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Japon ve İngiliz mevkidaşları Shigeru Ishiba ve Keir Starmer arasında Brezilya’da yapılan bir toplantının ardından üç ülke projenin genişletilmesi konusunu görüştüklerini açıkladı.
Ortaklar GCAP programı kapsamında 6. nesil savaş uçağını önümüzdeki on yılın ortalarında uçuşta görmeyi hedefliyor. Projede Leonardo, BAE Systems ve Mitsubishi Heavy Industries gibi firmalar yer almakta. Aynı zamanda daha öncesinde Reuters, Suudi Arabistan’ın on milyarlarca dolara mal olması beklenen bu projeye para ve kârlı bir pazar getireceği için GCAP’ın küçük ortağı olmaya aday ülkeler arasında yer aldığını bildirmişti.
Bahse konu duyuru, hem GCAP hem de ana rakibi olan ve Almanya, Fransa ve İspanya tarafından yürütülen Avrupa’nın bir diğer 6. nesil savaş uçağı projesi Future Combat Air System (FCAS) programının kendi ortaklıklarını genişletme arayışında olduğu bir dönemde geldi. FCAS halihazırda Belçika’nın katılımından faydalanırken, Suudi Arabistan’ın GCAP’a dahil olması programın endüstriyel ve stratejik konumunu önemli ölçüde güçlendirebileceği düşünülmektedir.
İlgili Olarak
Suudi Arabistan’dan 6. nesil savaş uçağı hamlesi
Belçika’dan altıncı nesil FCAS projesine yatırım
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.