TARSİM: Tarım Sigortaları Havuzu Hakkında Bilmeniz Gerekenler – Türkiye Haberleri

Türkiye’de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), tarım sektörünü doğal afetler ve çeşitli risklere karşı korumak amacıyla kurulmuş bir devlet destekli tarım sigortası sistemidir. TARSİM, çiftçilerin ürünlerini, hayvanlarını, seralarını, arı kovanlarını ve diğer tarımsal varlıklarını dolu, don, fırtına, sel, yangın, kuraklık, hastalık gibi risklere karşı sigortalamasını sağlar. Devlet, sigorta priminin önemli bir kısmını (bazı branşlarda %50’ye kadar) destek olarak öder.
TARSİM’in tarihçesi
Türkiye’de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması için 5363 sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu” çıkarılmıştır.
Bu Kanun kapsamında bir Sigorta Havuzu kurularak, riskler ile ilgili yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülen Sigorta Havuzu’nda poliçeler sigorta şirketleri tarafından düzenlenmekte ancak riskin ve primin %100’ü Havuza devredilmektedir. Devlet, çiftçi adına sigorta primine destek sağlamaktadır ve destek miktarı her yıl için ürün, risk, bölge ve işletme ölçekleri itibariyle Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir.
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), 21 Haziran 2005 tarihinde kurulmuş olup, 24 Ekim 2005’te Tarım Sigortaları Havuz A.Ş. kurulmuştur. İlk TARSİM Yönetim Kurulu ise 16 Ocak 2006’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından atanmıştır.
Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.